Bartholin жлеза симптоми на киста, причини, лечения

Тенденции за здравето на жените

Бартолинови жлези са два малки органа под кожата в гениталната област на жената. Те са от двете страни на гънките на кожата (лактите), които обграждат вагината и уретрата. През повечето време не можете да усетите или да видите тези жлези.

Ако тръбата на Бартолини се блокира, течността се натрупва в жлезата. Запушената жлеза се нарича киста на Bartholin. (Понякога се нарича цироза на Bartholin.) Тези кисти могат да варират от грах до голям мрамор. Те обикновено растат бавно. Ако братолиновата жлеза или канал се зарази, това се нарича абсцес на Бартолиновата жлеза.

Цитовете на братолинови жлези често са малки и безболезнени. Някои отиват без лечение. Но ако имате симптоми, може да искате лечение. Ако кистата е заразена, ще ви е необходимо лечение.

Неща като инфекция, гъста слуз или подуване могат да блокират канал на Bartholin и да причинят киста. Кистата може да стане по-голяма след секс, защото жлезите правят по-течни по време на секс.

Заразените киста на Bartholin понякога се причиняват от инфекции, предавани по полов път (ППИ). Можете да намалите риска от ППИ чрез използване на презерватив, когато правите секс.

Безболезнена бучка в областта на вулвата; Зачервяване или подуване в областта на вулвата; Дискомфорт, когато ходите, седите или правите секс.

Може да нямате никакви симптоми, ако кистата на Bartholin е малка. Но голяма киста или заразена киста (абсцес) може да причини симптоми.

Болка, която се влошава и е трудно да се разхождате, да седите или да се движите; Треска и студени тръпки; Подуване на областта на вулвата; Отводняване от кистата.

Симптомите на киста, която не е заразена, включват

Симптомите на заразената киста включват