Aranesp

Средствата, стимулиращи еритропоезата, увеличават риска от смърт, миокарден инфаркт, инсулт и други сериозни сърдечно-съдови събития. Пациентите с хронично бъбречно заболяване (CKD) са изложени на по-висок риск от смърт, сериозни нежелани сърдечно-съдови реакции и инсулт при прилагане на ESA за достигане на нива на Hb по-високи от 11 g / dL в клинични проучвания. Никой опит не е определил целево ниво на Hb, доза ESA или стратегия на дозиране, което не увеличава тези рискове. При пациенти с CKD използвайте най-ниската доза, за да намалите нуждата от трансфузия на червени кръвни клетки. При пациенти с рак с определени типове тумори (напр. Гърди, недребноклетъчен белодроб, главата и шията, лимфоиден, цервикален) ESA съкращават общата преживяемост и повишават риска от прогресия на тумора или повторение на клиничните изпитвания. При болните от рак, използвайте най-ниската доза, необходима за избягване на трансфузиите с еритроцити, за да се намалят тези рискове и риска от сериозни сърдечно-съдови и тромбоемболични реакции. Използвайте ЕМВ само за лечение на анемия, дължаща се на съпътстваща миелосупресивна химиотерапия, и преустановете след завършване на курс на химиотерапия. Адвокатите и болниците трябва да се регистрират и да спазват Онкологичната програма ESA APPRISE (www.esa-apprise.com или 1-866-284-8089), за да предписват и разпределят дарбепоетин алфа на пациенти с рак. Пациентите, получаващи миелосупресивна терапия, когато очакваният резултат е лек, не трябва да се лекуват с ЕМВ.

Използва за Aranesp

Терапевтичен клас: Хематопоетичен

Фармакологичен клас: Еритропоетичен

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени досега, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на дарбепоетин алфа при деца с хронична бъбречна недостатъчност на възраст 1 година и по-големи. Безопасността и ефикасността не са установени при деца с хронична бъбречна недостатъчност, които са на възраст под 1 година.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите от инжектирането на дарбепоетин алфа при деца с рак. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Aranesp

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на инжектирането на дарбепоетин алфа при пациенти в старческа възраст.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

За пациенти с рак: Много е важно да разбирате и да се запознаете с ръководството за лекарства Aranesp®. Може също да бъдете помолени да подпишете формуляра за потвърждение от ESA APPRISE Oncology Program за пациенти и здравни специалисти (HCP). Преди да започнете лечение с дарбепоетин алфа, насочете всички въпроси към Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство се предлага с инструкция за поставяне на пациента. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Дарбепоетин алфа обикновено се дава от лекар. Въпреки това, лекарствата, които се прилагат чрез инжектиране, понякога се използват вкъщи. Ако ще използвате дарбепоетин алфа у дома, Вашият лекар ще Ви научи как трябва да се инжектират. Уверете се, че разбирате точно как трябва да се инжектира лекарството.

Това лекарство се предлага в 3 форми. Можете да използвате флакон, предварително напълнена спринцовка с UltraSafe® Needle Guard или предварително напълнен автоматичен инжектор SureClick ™.

Ако имате нужда от пълна доза от това лекарство, използвайте предварително напълнения автоинжектор SureClick ™, освен ако Вашият лекар не ви каже друго.

Това лекарство може да се приложи като изстрел под кожата или във вената. Ако Вашият лекар Ви каже да го инжектирате по определен начин, следвайте инструкциите на Вашия лекар.

Ако давате това лекарство у дома

Не разклащайте контейнера с лекарства, преди да го използвате, и не използвайте това лекарство, ако е било замразено.

Може да не използвате цялото лекарство във всеки флакон (стъклен съд) или предварително напълнена спринцовка. Използвайте всеки флакон или спринцовка само веднъж. Не съхранявайте отворен флакон или спринцовка. Ако лекарството във флакона или спринцовката е променило цвета си или ако виждате частици в него, не го използвайте.

Внимателно следвайте инструкциите на Вашия лекар относно специална диета. Може да се наложи да ядете храни, които съдържат желязо, фолиева киселина или витамин В12 като яйца, някои зърнени храни, месо и зеленчуци, или можете да приемате желязо, фолиева киселина или добавка от витамин В12, докато използвате това лекарство.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт за инструкции.

Правилното използване на Aranesp

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Да се ​​съхранява в хладилник. Не замразявайте.

Защитете лекарството от ярка светлина. Пазете лекарството в оригиналната опаковка, докато не сте готови да го използвате.

Хората с тежка анемия обикновено се чувстват много уморени и болни. Когато дарбепоетин алфа започне да работи, обикновено след около 6 седмици, повечето хора започват да се чувстват по-добре. Някои хора могат да бъдат по-активни. Но дарбепоетин алфа коригира само анемията. Тя няма ефект върху бъбречните заболявания, рака или друг медицински проблем, който се нуждае от редовно медицинско обслужване. Дори и да се чувствате много по-добре, е много важно да не пропускате никакви срещи с Вашия лекар или каквито и да е диализни лечения.

Много е важно вашият лекар да проверява редовно кръвта, докато използвате това лекарство. Може да се наложи да наблюдавате кръвното си налягане у дома. Ако забележите промени в нормалното кръвно налягане, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Дарбепоетин алфа може да причини сериозен тип алергична реакция, наречена анафилаксия. Анафилаксията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавно медицинско обслужване. Спрете да използвате това лекарство и веднага се консултирайте с Вашия лекар, ако имате обрив, сърбеж, подуване на лицето, езика и гърлото, проблеми с дишането или болка в гърдите след приемането на лекарството.

Предпазни мерки при употребата на Aranesp

Това лекарство може да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци. Това е по-вероятно при пациенти, които използват високи дози от това лекарство или които употребяват това лекарство преди голяма операция. Ако имате болка в гърдите, недостиг на въздух или болка, зачервяване или подуване на ръцете или краката, докато използвате това лекарство, незабавно се обадете на Вашия лекар. Ако получавате лечение за бъбречна диализа, незабавно уведомете Вашия лекар, ако забележите кръвни съсиреци на мястото на инжектиране. Вашият лекар може да ви разреди кръв преди операцията, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Това лекарство може също така да увеличи риска от сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, като сърдечен инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност или инсулт. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако започнете да страдате от замаяност, припадъци, тежка уморяемост, болка в гърдите, проблеми с дишането, внезапно или силно главоболие или проблеми с зрението, речта или ходенето.

Когато се използва при пациенти с определени видове рак (напр. Рак на гърдата, шийката на матката, лимфоидния, белия дроб, главата или шията), това лекарство е скъсило времето на преживяемост и влоши рака при някои пациенти. Ако сте загрижени за това, говорете с Вашия лекар.

Дарбепоетин алфа понякога причинява конвулсии (припадъци), особено през първите няколко месеца от лечението. През това време е най-добре да избягвате шофиране, работа с тежки машини или други дейности, които биха могли да причинят сериозно нараняване, ако се появи припадък, докато ги изпълнявате.

Една форма на инжектиране на дарбепоетин алфа има съставка, която идва от дарена човешка кръв. Някои човешки кръвни продукти предадоха определени вируси на хора, които са ги получили. Рискът от получаване на вирус от лекарства, произведени от човешка кръв, е намалял значително през последните години. Това е резултат от необходимите тестове на човешки донори за определени вируси и тестване по време на производството на тези лекарства. Въпреки че рискът е нисък, говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения.

Капакът на иглата на предварително напълнената спринцовка съдържа суха естествена гума (производно на латекс), което може да предизвика алергични реакции при хора, чувствителни към латекс. Уведомете Вашия лекар, ако имате латексова алергия преди да започнете да приемате това лекарство.

Много хора с бъбречни проблеми трябва да бъдат на специална диета. Също така, хората с високо кръвно налягане (което може да е причинено от бъбречно заболяване или лечение с дарбепоетин алфа) може да се нуждаят от специална диета или да приемат лекарства, за да поддържат кръвното си налягане под контрол. След като анемията им е коригирана, някои хора се чувстват толкова по-добре, че искат да ядат повече от преди. За да се предпазите от бъбречно заболяване или високо кръвно налягане от влошаване, е много важно да следвате специалната си диета и редовно да приемате лекарствата си, дори ако се чувствате по-добре.

Aranesp странични ефекти

Aranesp (дарбепоетин алфа)

В допълнение към дарбепоетин алфа, тялото Ви се нуждае от желязо и витамини, за да приготвя червени кръвни клетки. Вашият лекар може да ви насочи да приемате желязо или витаминни добавки. Не забравяйте да следвате внимателно поръчките на лекаря си. Дарбепоетин алфа няма да работи добре, ако нямате достатъчно желязо или витамини в тялото си.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Анемия, свързана с хронична бъбречна недостатъчност железен сулфат, Procrit, Epogen, епоетин алфа, Feosol оригинал, Feraheme, darbepoetin alfa, Infed, Ferrlecit

Анемия, индуцирана от химиотерапия Procrit, Epogen, епоетин алфа, дарбепоетин алфа