Описанието на акситиниб (орален път) и търговските наименования

Акситиниб третира късния стадий на рак на бъбреците при пациенти, които са получили поне едно лечение за рак, което не е било ефективно. Той е антинеопластичен агент (лекарство за рак).

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на акситиниб при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

таблетка

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на акситиниб при пациенти в старческа възраст.

алергии

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Педиатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Гериатрична

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Други медицински проблеми

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Дозирането

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар, дори и да се чувствате добре. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Това лекарство е снабдено с информация за пациента. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Може да приемате това лекарство със или без храна.

Поглъщайте таблетката цяла с чаша вода. Не го разбивайте, смачквайте или дъвчете.

Не яжте грейпфрут и не пийте сок от грейпфрут, докато използвате това лекарство. Сокът от грейпфрут и грейпфрут може да промени количеството, което се абсорбира в организма.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовната схема на дозиране. Не двойни дози.

Ако повръщате след приемането на лекарството, потърсете лекарска помощ или фармацевт.

Пропусната доза

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

съхранение

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако ще приемате това лекарство от дълго време, е много важно Вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения за всички нежелани реакции, причинени от това лекарство. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Това лекарство може също да причини вродени дефекти, ако бащата го използва, когато сексуалният му партньор забременее. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Мъжете трябва да използват презервативи по време на полов акт. Ако смятате, че сте забременели или партньорката ви е забременела, докато използвате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Кръвното Ви налягане трябва да се проверява редовно по време на лечението с това лекарство. Симптомите на високо кръвно налягане са замъглено виждане, замаяност, нервност, главоболие, удари в ушите или бавен или ускорен сърдечен ритъм.

Това лекарство може да причини сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Ако имате болка в гръдния кош или дискомфорт, изтръпване или слабост от едната страна на тялото, болка или дискомфорт в ръцете, челюстта, гърба или врата, задух, неприятности при говорене или промени в зрението.

Ако натрупате бързо тегло, имате задух, болка в гърдите или дискомфорт, прекомерна уморяемост или слабост, неправилно дишане, неправилен сърдечен ритъм или прекомерно подуване на ръцете, китките, глезените или краката, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Това може да са симптоми на сърдечни проблеми или тялото ви да задържа твърде много вода.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате тежко изгаряне на стомаха, спазми или болки, кървави или черни, зачервени изпражнения, затруднено дишане, киселини, нарушено храносмилане, гадене или повръщане на материал, който прилича на кафе. Това може да са симптоми на сериозен проблем с червата.

Това лекарство може да увеличи шансовете Ви за кървене и да предизвика забавяне на зарастването на раните. За да помогнете с този проблем, стойте далеч от груби спортове или други ситуации, в които може да бъдете наранени, нарязани или ранени. Четкайте и назъбвайте зъбите си внимателно. Бъдете внимателни, когато използвате остри предмети, включително бръсначи и ножици за нокти.

Уверете се, че всеки лекар, който се лекува, знае, че използвате това лекарство. Може да се наложи да спрете употребата на това лекарство най-малко 24 часа преди операцията.

Това лекарство може да увеличи шанса Ви да имате състояние на мозъка, наречено обратим синдром на обратима левкоенцефалопатия (RPLS). Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате главоболие, гърчове, силна сънливост, объркване или проблеми с зрението, докато използвате това лекарство.

Това лекарство може да причини сериозен кожен проблем, наречен синдром на ръка-крак. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате дразнене на кожата или зачервяване, болка, подуване или мехури по дланите на ръцете или под ходилата.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или лекарства без рецепта (извънборсови) и билкови (напр. Жълт кантарион) или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.