Ние сме програмирани да преяждаме през зимата?

От Робърт Прейд

Репортер на HealthDay

Събота, 9 януари, 2016 г. (HealthDay News) – Можете да обвинявате еволюцията за вашата тенденция към преяждане през зимата и за вероятния неуспех на Вашата новогодишна резолюция да отслабнете, съобщават изследователите.

Хората разработиха естествено желание да се хранят твърде много, но нямат вграден контрол, за да не станат с наднормено тегло или със затлъстяване, според изследователи от университета в Ексетър, Англия.

Това е така, защото наднорменото тегло не беше значителна заплаха за оцеляването на нашите предци, докато подлежащото тегло беше опасно. И принудата за поддържане на телесните мазнини е още по-силна през зимата, когато нашите предци обикновено изпитват трудности при намирането на достатъчно храна, обясняват изследователите в университетско съобщение.

Разследващите използваха компютърно моделиране, за да предскажат колко мазнини трябва да съхраняват хората и другите животни. Техните констатации са публикувани на 5 януари в списание Proceedings of the Royal Society B.

Бихте очаквали, че еволюцията ще ни даде способността да осъзнаваме, когато сме се явили достатъчно, но вместо това показваме малък контрол, когато сме изправени пред изкуствена храна “, казва изследователят, водещ автор Андрю Хигинсон от Колежа по биология и науки за околната среда “Тъй като съвременната храна днес има толкова много захар и вкус, настойчивото човешко същество трябва да яде, то е по-голямо от всеки слаб еволюционен механизъм, който ни казва да не го правим.

Хигинсон каза, че моделът предвижда и всички животни и хората да печелят тегло, когато храната е по-трудна за намиране. “Съхраняването на мазнините е застраховка срещу риска от невъзможност за намиране на храна, която е най-вероятно за прединдустриалните хора през зимата, което означава, че Нова година е най-лошото време за започване на нова диета”, каза той.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …