Болест на азбестозата

Асбестоза (as-bes-TOE-sis) е хронично белодробно заболяване, причинено от вдишване на азбестови влакна. Продължителното излагане на тези влакна може да причини белези от белодробна тъкан и недостиг на въздух. Симптомите на азбестоза варират от леки до тежки и обикновено не се появяват много години след продължителната експозиция.

Азбестът е естествен минерален продукт, устойчив на топлина и корозия. Той е бил използван широко в миналото в продукти като изолация, цимент и някои подови плочки.

Симптоми

Повечето хора с азбестоза го придобиват по време на работа, преди федералното правителство да започне да регулира употребата на азбест и азбестови продукти през 70-те години на миналия век. Днес управлението му е строго регламентирано. Придобиването на азбестоза е изключително малко, ако спазвате процедурите за безопасност на работодателя си. Лечението се фокусира върху облекчаване на симптомите.

Недостиг на въздух; Устойчива, суха кашлица; Загуба на апетит със загуба на тегло; Пръстите на ръцете и пръстите на краката, които изглеждат по-широки и по-малки от нормалното (клуб); Стегнатост или болка в гръдния кош

Вашите бронхиоли са едни от най-малките дихателни пътища в белите дробове. Вдишаният въздух преминава през малки канали от бронхиолите в еластични въздушни сакове (алвеоли). Алвеолите са заобиколени от алвеоларно-капилярната мембрана, която обикновено предотвратява навлизането на течност в капилярите във въздушните торбички.

Ефектите от дългосрочното излагане на азбест обикновено не се проявяват за 10 до 40 години след първоначалната експозиция. Може да включват признаци и симптоми на азбестоза

Ако имате анамнеза за експозиция на азбест и имате затруднено дишане, консултирайте се с Вашия лекар за възможността от асбестоза.

Миньори за азбест; Въздухоплавателни средства и автоматика; Строителни работници; Работници, които премахват азбестовата изолация около парни тръби в по-старите сгради; Електротехници; Корабостроителници; Котелни оператори; Железопътни работници

Ключането на пръстите, при което върховете на пръстите се разпростират и стават по-малки от нормалното, често е свързано със сърдечни или белодробни състояния.

Какви са вашите симптоми и кога започнаха? Оставете си симптомите да останат същите или да се влошат? Каква работа сте направили в кариерата си? Бъдете конкретни .; Участвали ли сте във всякакви проекти за реконструкция на къщи или други ремонтни дейности на сгради, възникнали в продължение на дълъг период от време ?; Пуши ли или пуши ли? Ако е така, колко ?; Какви лекарства и добавки приемате?

Причини

Ако сте изложени на високи нива на азбестов прах в продължение на дълъг период от време, някои от въздушните влакна могат да се подават във Вашите алвеоли – малките сакове в белите дробове, където се обменя кислород за въглероден диоксид в кръвта ви. Азбестовите влакна раздразняват и белези от белодробна тъкан, което кара белите дробове да станат твърди. Това затруднява дишането.

Тъй като азбестозата напредва, все повече и повече белодробна тъкан става белези. В крайна сметка, белодробната ви тъкан стане толкова твърда, че не може да се свие и да се разширява нормално.

Цигарите при пушенето изглежда увеличават задържането на азбестовите влакна в белите дробове и често водят до по-бързо прогресиране на заболяването.

Хората, които са работили в минното дело, фрезоването, производството, инсталирането или отстраняването на азбестови продукти преди края на 70-те години, са изложени на риск от азбестоза. Примерите включват

Като цяло, безопасно е да бъдат около материали, които са изработени с азбест, стига азбестовите влакна да се съдържат. Това ги предпазва от навлизане във въздуха

Рискови фактори

Ако имате азбестоза, имате повишен риск от развитие на рак на белите дробове – особено ако пушите или имате тютюнопушене.

Рентгенография на гръдния кош. Разширената азбестоза се появява като прекомерна белота в белодробната тъкан. Ако азбестозата е тежка, всички бели дробове могат да бъдат засегнати, което им придава поява на медена пита; Компютърна томография (КТ). CT сканиранията комбинират редица рентгенови изгледи, взети от много различни ъгли, за да произвеждат изображения в напречен разрез на костите и меките тъкани в тялото ви. Тези сканирания обикновено осигуряват по-големи детайли и могат да помогнат за откриването на азбестозата в ранните й етапи, дори преди да се появи на рентгенови лъчи.

Усложнения

Вероятно ще започнете да виждате семейния си лекар за най-честия симптом на заболяването – задух. Той или тя може да ви насочи към лекар, специализиран в белодробни проблеми (белодробен лекар).

Спри да пушиш. Асбестозата повишава риска от рак на белите дробове. Прекратяването на пушенето може да намали този риск. Опитайте се да избегнете вторичен дим. Пушенето може също да причини емфизем, което допълнително намалява вашите белодробни резерви. Потопете се. Говорете с Вашия лекар за ваксини срещу грип и пневмония, които могат да помогнат за намаляване на риска от белодробни инфекции. Бързо лечение на респираторни инфекции.

Преди назначаването си, може да искате да напишете списък с отговори на следните въпроси

Подготовка за назначаването ви

Ако в миналото сте имали рентгенови лъчи, може да искате да донесете копия на изображенията, за да може вашият лекар да ги сравни с текущото ви сканиране.

По време на физическия преглед лекарят ще използва стетоскоп, за да слуша внимателно белите дробове, за да провери дали правите звук от пукане при вдишване.

Азбестозата може да бъде трудно да се диагностицира, защото нейните признаци и симптоми са подобни на тези на много други видове респираторни заболявания Може да са необходими различни диагностични тестове, за да се помогне да се определи диагнозата.

Тези тестове определят колко добре функционират белите ви дробове. Тестовете за белодробна функция измерват колко въздух могат да задържат дробовете ви и въздушния поток в и извън белите дробове. Например, може да бъдете помолени да взривите колкото е възможно по-силно в устройство за измерване на въздуха, наречено спирометър. По-пълните тестове за белодробна функция могат да измерват количеството кислород, който се прехвърля в кръвта Ви.

Спирометърът е диагностично устройство, което измерва количеството въздух, който можете да вдишвате и изтласквате, и времето, необходимо да издишате напълно, след като си поемете дълбоко въздух.

Тестове и диагностика

Няма лечение за обръщане на ефекта от азбеста върху алвеолите. Лечението се фокусира върху забавянето на прогресията на заболяването и облекчаването на симптомите. Ще ви е необходима редовна последваща грижа, като рентгенография на гръдния кош и тестове за белодробна функция, на редовни интервали в зависимост от тежестта на Вашето състояние.

За облекчаване на дихателните затруднения, причинени от напреднала азбестоза, вашият лекар може да предпише допълнителен кислород. Това се доставя от тънки пластмасови тръби с остриета, които се вписват в ноздрите или маска.

Ако симптомите Ви са тежки, може да сте кандидат за трансплантация на белия дроб.

Лечения и лекарства

Намаляването на експозицията на азбест е най-добрата превенция срещу азбестозата. В Съединените щати федералното законодателство изисква работодателите в отраслите, работещи с азбестови продукти – като строителството – да предприемат специални мерки за безопасност.

Много жилища, построени преди 70-те години, имат материали като тръби и подови плочки, които съдържат азбест. Обикновено няма причина за безпокойство, докато азбестът е затворен и неразрушен. Това е, когато материалите, съдържащи азбест, са повредени, че има опасност азбестовите влакна да се отделят във въздуха. Въпреки това, азбестозата обикновено възниква само след продължително излагане на азбестови влакна.

Лайфстайл и дома средства

Предотвратяване

1

Научете повече за азбестозата

2s

Повече за азбестозата

)