База данни за телесната температура (bbt) – преглед на темата

Базовата телесна температура (BBT) е температурата на човек за почивка. Жените могат да проследяват BBT, за да разберат кога овулация. С тази времева линия жена може да научи кога е най-малко вероятно да забременее.

Около 2 седмици преди периода си ще овулирате, което означава, че една от вашите яйчници е пуснала яйце. Най-вероятно ще забременеете в деня на овулацията и 5 дни преди нея.

Кога сте най-малко вероятно да забременеете?

Яйцето ви е плодовито в продължение на около 12 до 24 часа след овулация. Избягването на секс до няколко дни след овулацията може да ви помогне да предотвратите бременност. Имайте предвид, че вашият цикъл може да се промени, което ви затруднява да знаете кога овулирате. Някои жени използват тази информация като форма на контрол на раждаемостта. Но тя не е много надеждна за предотвратяване на бременността.

Как можете да предскажете кога ще овулирате?

Вашата телесна температура спада малко преди вашият яйчник да отдели яйцеклетка. След това, 24 часа след освобождаването на яйцето, температурата се покачва и остава в продължение на няколко дни. Преди овулацията женската BBT е средно между 36 ° C и 36.4 ° C. След овулацията, тя се повишава до 37,6 ° С (36,4 ° С) до 98,6 ° F (37 ° C).

Можете да проследявате цикъла си, като вземате BBT всяка сутрин. Вземете температурата си по едно и също време всеки ден, преди да излезете от леглото. След това запишете резултатите в графиката. Ако имате малко регулярен цикъл, графиката ще ви помогне да предскажете кога ще овулирате следващия.

Какви инструменти се нуждаете, за да вземете основната телесна температура?

Промяната в телесната ви температура е много лека, така че трябва да използвате специален термометър. Можете да използвате обикновен цифров термометър или да закупите базов термометър. Базов термометър ви показва температурата в десети от една степен. Това ви позволява да забележите малки промени в топлината на тялото. Този термометър е по-бърз и по-точен от обикновения термометър.

Използвайте проста температурна диаграма на Фаренхайт (Какво е PDF документ?) Или температурна диаграма по Целзий (Какво представлява PDF документ?), За да следите температурата си в продължение на няколко месеца.

Къде можете да получите базов термометър?

Можете да намерите базов термометър или цифров термометър в аптека или в аптечната част в много магазини за хранителни стоки. Можете също така да намерите комплекти, които включват материали за измерване и диаграми на BBT. Тези елементи са с ниска себестойност.