Ръководство за фрактура на глезена – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Когато една кост се счупи или пукне, нараняването се нарича фрактура. В глезена могат да се счупят три различни кости; Тибията – Това е по-голямата от двете кости в долния крак. Долният край на пищяла изпъква, образувайки твърд, кокалев копче, наречен мека малеола, който можете да усетите във вътрешността на глезена си. Фибулата – Това е най-тънкият от двете кости на долния крак. Долният му край представлява твърд космен копче, наречен страничен малеол, който можете да усетите от външната страна на глезена си. Талус – Това е клиновидна кост, която е разположена дълбоко в глезена, укрепена между петата и краищата на пищяла и фибула. Талусът поддържа долните краища на пищяла и фибула и образува здрава основа за нормалния диапазон на движенията на глезена.

Симптоми

Ако имате фрактуриран глезен, симптомите ви вероятно ще включват; Болка, подуване, нежност и синини в глезенната става; Невъзможност за придвижване на глезена през нормалния му диапазон на движение; Невъзможност за нанасяне на тежест върху вашия ранен глезен – Въпреки това, ако можете да носите тегло на глезена, не предполагайте, че няма фрактура .; В някои случаи “пукнатина” или “спукване” в глезена по време на нараняване; При открити фрактури се наблюдава сериозна деформация на глезена, като части от фрактурираната кост се виждат от счупена кожа

диагноза

След като прегледате симптомите си, лекарят ще иска да знае

Колко трае?

Ако фрактурата ви може да бъде лекувана без хирургическа операция, най-вероятно ще носите гласове за около шест до осем седмици. Веднъж след като вашият глас е отстранен, може да се нуждаете от физиотерапия, преди да можете да възобновите нормалната си дейност. Общото време за възстановяване варира в зависимост от тежестта на нараняването и физическите нужди на вашия начин на живот.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Спортист, който се е възстановил от нараняване на глезена, може да е полезно да използва обувки с висок връх, гръдния колан или залепване на глезена, за да се намали рискът от допълнително увреждане на ставите.

Как да се лекува това здравословно състояние

Ако фрактурата на глезена ви включва само един малеол и сегментите на счупената кост лежат съвсем близо, лекарят обикновено може да лекува нараняването, като обездвижва глезена и крака в гласове от шест до осем седмици. След отстраняването на гласове лекарят ще Ви предпише физическа терапия, за да ви помогне да възстановите нормалния диапазон на движение в глезена.

Кога да посетите лекаря

Посъветвайте се с Вашия лекар или незабавно отидете в спешното отделение

прогноза

Ако фрактурата на глезена се лекува бързо и правилно, прогнозата е добра. Като цяло около 80% от всички спортни спорни гръдни фрактури лекуват без никакви дългосрочни усложнения. Въпреки това, както при всяко значително нараняване близо до ставата, артритът може да се развие години по-късно.