Arixtra

Епидурални или спинални хематоми, които могат да доведат до дългосрочна или постоянна парализа, могат да се проявят при пациенти, които са антикоагулирани с хепарини с ниско молекулно тегло, хепариноиди или фондапаринукс натрий и получават нерацексиална анестезия или подложени на гръбначно пробиване. Употребата на вътрешни епидурални катетри, едновременната употреба на лекарства, повлияващи хемостазата (напр. НСПВС, инхибитори на тромбоцитите или други антикоагуланти), анамнеза за травматична или повтаряща се епидурална или гръбначна пункция, спинална деформация или гръбначна хирургия може да увеличи риска от развитие на тези хематоми. Пациентите често се наблюдават за неврологично увреждане. Ако се забележи неврологичен компромис, е необходимо спешно лечение.

Използва за Arixtra

Терапевтичен клас: Антикоагулант

Фармакологичен клас: Инхибитор на Фактор Ха

Фондапаринукс се използва заедно с варфарин за лечение на остра дълбока венозна тромбоза (кръвен съсирек в крака) и белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове).

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на фондапаринукс при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Преди да използвате Arixtra

Съответните проучвания, проведени до момента, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на фондапаринукс при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат проблеми с кръвосъсирването и свързано с възрастта бъбречно заболяване, което може да изисква повишено внимание или корекция на дозата при пациенти, приемащи фондапаринукс.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Медицинска сестра или друг обучен здравен специалист ще ви даде това лекарство. Това лекарство се дава като изстрел под кожата, обикновено в корема (стомаха).

Това лекарство е снабдено с информация за пациента. Прочетете внимателно инструкциите в инструкциите и ги следвайте внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Ако използвате това лекарство у дома, Вашият лекар ще ви научи как да инжектирате самия лекарствен продукт. Не забравяйте да следвате указанията внимателно. Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате някакви проблеми с употребата на лекарството.

Ще ви бъдат показани зоните на тялото, където може да се даде този изстрел. Използвайте различна област на тялото всеки път, когато си направите изстрел. Проследявайте къде давате всеки изстрел, за да сте сигурни, че сте завързали зоните на тялото. Това ще помогне за предотвратяване на кожни проблеми от инжекциите.

Ако лекарството в предварително напълнената спринцовка е променило цвета си или ако виждате частици в него, не го използвайте.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Правилното използване на Arixtra

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Изхвърлете използваните игли в твърд, затворен контейнер, който иглите не могат да пробият. Съхранявайте този контейнер далеч от деца и домашни любимци.

Много важно е Вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Необходими са кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти. Уверете се, че сте запазили всички срещи.

Фондапаринукс може да причини проблеми с кървенето. Този риск е по-висок, ако имате катетър в гърба си за лекарства за болка или анестезия (понякога се нарича “епидурална”), или ако имате проблеми с бъбреците. Рискът от кървене се увеличава, ако проблемите с бъбреците се влошат. Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате необичайно кървене или синини, черни изпражнени изпражнения, кървене на венците, кръв в урината или изпражненията, изтръпване, скованост или слабост на долните крака или усещане за червени петна по кожата.

Може да кървите или да натъртвате по-лесно, докато използвате това лекарство. Стойте далеч от груби спортове или други ситуации, в които може да бъдете наранени, нарязани или ранени. Бъдете внимателни, когато използвате остри предмети, включително бръсначи и ножици за нокти. Избягвайте бране на носа и надуйте силно носа.

Бъдете внимателни, когато използвате обикновена четка за зъби, зъбен конец или клечка за зъби. Вашият лекар, зъболекар или медицинска сестра може да препоръча други начини за почистване на зъбите и венците. Консултирайте се с Вашия лекар преди да извършите някаква стоматологична работа.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате това лекарство. Може да се наложи да преустановите употребата на фондапаринукс няколко дни, преди да започнете операция или медицински изследвания.

Също така, уведомете Вашия лекар, ако сте приемали фондапаринукс или хепарин и сте имали реакция, наречена тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити в кръвта) или ако се образуват нови кръвни съсиреци, докато сте приемали лекарството.

Предпазни мерки при използване на Arixtra

Това лекарство може да увеличи риска от гръбначни или епидурални кръвни съсиреци, когато се използва заедно с някои други лекарства или процедури. Проверявайте незабавно Вашия лекар, ако имате болка в средата на гърба, изтръпване, изтръпване или слабост в краката или краката или загуба на контрол на червата или пикочния мехур (инконтиненция).

Предпазителят на иглата на предварително напълнената спринцовка на това лекарство съдържа суха натурална латексова гума. Кажете на Вашия лекар, ако имате алергии с латекс или каучук.

Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете или прекратите приема на друго лекарство, или променете сумата, която приемате. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (извънборсови лекарства) и билкови или витаминни добавки. Много лекарства променят начина, по който това лекарство засяга тялото ви.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Arixtra странични ефекти

Arixtra (фондапаринукс)

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Тромбоза на дълбоките вени, профилактика Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Lovenox, еноксапарин, хепарин

Профилактика на дълбока венозна тромбоза след абдоминална хирургия Lovenox, еноксапарин, фондапаринукс, Fragmin, dalteparin

Тромбоза на дълбоките вени Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Lovenox, еноксапарин, хепарин

Профилактика на дълбока венозна тромбоза след операция за заместване на коляното варфарин, Xarelto, Eliquis, Coumadin, Lovenox, еноксапарин