Употреба на аркоксия, дозировка, странични ефекти и предупреждения

Какво представлява Arcoxia?

Общо име: еторикоксиб

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ. Производителят на Arcoxia получи писмо от правителството, което не може да бъде одобрено, през април 2007 г. Това не одобряващо писмо се дължи на опасения за повишен риск от сърдечносъдови събития (включително инфаркт и инсулт) и въпроси относно ползата и риска При пациенти, приемащи Arcoxia. Merck ще продължи да предлага на пазара Arcoxia извън Съединените щати.

Arcoxia се използва за следното

Как действа Arcoxia?

Вашият лекар ще Ви предпише Arcoxia само след като сте приели други лекарства за Вашето състояние и те не са били подходящи за Вас.

Вашият лекар ще поиска от време на време да обсъждате лечението с Arcoxia. Важно е да използвате най-ниската доза, която контролира болката и не трябва да приемате Arcoxia повече от необходимото. Това е така, защото рискът от сърдечни пристъпи и инсулти може да се увеличи след продължително лечение, особено при високи дози.

Остеоартритът е заболяване на ставите. Това се дължи на постепенното разпадане на хрущяла, който покрива ставите и възглавниците на краищата на костите.

Симптомите на остеоартрит включват болка, нежност, скованост на една или повече стави и физическо увреждане. Хълбоците и коленете са най-често засегнатите стави, но могат също да бъдат засегнати и други стави като тези на ръцете и гръбначния стълб.

Преди да вземете Arcoxia

Остеоартритът е по-чест при жените, отколкото при мъжете. Много фактори могат да доведат до развитие на остеоартрит, включително затлъстяване и ставни наранявания (например от спорт).

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което причинява болка, скованост, подуване и загуба на функция в ставите и възпаление в други органи на тялото.

Анкилозиращият спондилит е възпалително заболяване на гръбначния стълб и големи стави.

Подавата е нарушение, характеризиращо се с внезапни, повтарящи се пристъпи на болка и възпаление в една или повече стави.

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ.

Arcoxia принадлежи към група лекарства, наречени циклооксигеназа-2 (СОХ-2) специфични инхибитори (известни също като коксиби).

Тялото произвежда два подобни ензима, наречени COX-1 и COX-2. СОХ-1, освен другите функции, участва със защитата на стомаха, докато СОХ-2 играе роля в възпалението и болката на ставите.

Arcoxia намалява болката и възпалението, като блокира COX-2, ензим в организма.

Arcoxia не блокира COX-1, ензима, участващ в предпазването на стомаха от язви.

Другите противовъзпалителни лекарства (НСПВС) блокират както COX-1, така и COX-2.

Arcoxia облекчава болката и възпалението с по-малък риск от стомашни язви в сравнение с НСПВС.

Въпреки това приемането на аспирин с Arcoxia може да обърне тази полза (вж. Преди да приемете Arcoxia, приемате други лекарства).

В клиничните проучвания рискът от развитие на язви на Arcoxia е по-нисък отколкото при НСПВС. Някои хора развиват язви, независимо дали приемат Arcoxia или плацебо в тези проучвания; Обаче честотата е по-висока за Arcoxia.

Ако се появи или се влоши някой от следните симптоми: задух, болки в гърдите или подуване на глезените, спрете лечението с Arcoxia и се консултирайте с лекар, веднага щом бъдете на практика.

Ако имате бъбречни, чернодробни или сърдечни заболявания, Вашият лекар ще Ви пожелае да проверите по подходящ начин.

Ако развиете симптоми, които биха могли да покажат тежка алергична реакция, като неспособност за дишане или сериозна кожна реакция, трябва спешно да се консултирате с лекар.

Вашият лекар ще иска да обсъжда вашето лечение от време на време. Важно е да използвате най-ниската доза, която контролира болката и не трябва да приемате Arcoxia повече от необходимото. Това е така, защото рискът от сърдечни пристъпи и инсулти може да се увеличи след продължително лечение, особено при високи дози.

Arcoxia може да увеличи артериалното налягане при някои хора, особено при високи дози, което може да увеличи риска от инфаркти и удари. Вашият лекар ще иска да проверява кръвното Ви налягане от време на време, за да се увери, че е безопасно да продължите лечението.

Вашият лекар може да е предписал Arcoxia по друга причина. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси относно причината, поради която Ви е предписан Arcoxia.

Как да приемате Arcoxia

Arcoxia не е пристрастяваща.

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ.

Не приемайте Arcoxia

Ако не сте сигурни дали трябва да започнете да приемате Arcoxia, консултирайте се с Вашия лекар.

Arcoxia не е адекватно проучена при деца. Ето защо, Arcoxia не трябва да се дава на деца.

Arcoxia функционира еднакво добре при по-възрастни и по-млади възрастни пациенти. Нежеланите реакции могат да се появят при по-висока честота при по-възрастни пациенти в сравнение с по-млади пациенти. Ако сте в напреднала възраст (т.е. над 65-годишна възраст), Вашият лекар ще Ви поиска да проверите по подходящ начин. Не е необходимо коригиране на дозата при по-възрастни пациенти.

Преди да започнете да приемате Arcoxia, кажете на Вашия лекар дали

Ако не сте уведомили Вашия лекар за някое от изброените по-горе, им кажете преди да вземете Arcoxia.

Уведомете Вашия лекар, ако приемате други лекарства, включително лекарства, които купувате без рецепта, от Вашата аптека, супермаркет или магазин за здравословни храни.

Някои лекарства и Arcoxia могат да се намесват помежду си. Те включват

Тези лекарства могат да бъдат засегнати от Arcoxia или могат да повлияят колко добре действа. Може да се нуждаете от различни количества от лекарството си или може да се наложи да приемате различни лекарства.

Вашият лекар или фармацевт има повече информация за лекарствата, които трябва да внимавате или да избягвате, докато приемате Arcoxia.

Arcoxia може да се приема с ниска доза аспирин. Ако понастоящем приемате ниска доза аспирин за профилактика на инфаркт или инсулт, трябва да продължите да го правите, освен ако не е посочено от Вашия лекар. Arcoxia не може да замени аспирина за тази цел.

Докато използвате Arcoxia

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ.

Неблагоприятни ефекти

Вземете Arcoxia само, когато сте предписали от Вашия лекар.

При остеоартрит препоръчваната доза е 60 mg веднъж дневно.

След като сте използвали Arcoxia

За ревматоиден артрит препоръчителната доза е 90 mg веднъж дневно.

За анкилозиращ спондилит препоръчваната доза е 90 mg веднъж дневно.

За облекчаване на пристъпите на подагра препоръчителната доза е 120 mg веднъж дневно, която трябва да се използва само за остър болезнен период.

За облекчаване на хроничната мускулно-скелетна болка препоръчваната доза е 60 mg веднъж дневно.

Дозите, по-високи от препоръчваните при всяко състояние, не са показали допълнителна ефикасност или не са изследвани. Следователно дневните дози, посочени по-горе за всяко състояние, не трябва да се превишават.

Ако имате леко чернодробно заболяване, не трябва да приемате повече от 60 mg на ден. Ако имате умерено чернодробно заболяване, не трябва да приемате повече от 60 mg през ден.

Спазвайте внимателно всички указания, дадени от Вашия лекар. Те могат да се различават от информацията, съдържаща се в тази листовка.

Ако не разбирате инструкциите на кутията, попитайте Вашия лекар или фармацевт за помощ. Arcoxia идва като таблетки.

Когато приемате таблетките, ги поглъщайте с чаша вода. Не разделяйте наполовина таблетката.

Вземете своя Arcoxia по едно и също време всеки ден.

Приемането на Arcoxia по едно и също време всеки ден ще има най-добър ефект. Това също ще ви помогне да си спомните кога да вземете дозата.

Няма значение дали приемате Arcoxia преди или след хранене.

Не използвайте Arcoxia по-дълго, отколкото казва вашият лекар.

Вашият лекар ще иска да обсъжда вашето лечение от време на време. Важно е да използвате най-ниската доза, която контролира болката и не трябва да приемате Arcoxia повече от необходимото. Това е така, защото рискът от сърдечни пристъпи и инсулти може да се увеличи след продължително лечение, особено при високи дози.

В зависимост от Вашето състояние, може да се наложи да приемате Arcoxia за няколко дни или за по-дълъг период от време.

За остеоартрит и ревматоиден артрит Arcoxia помага за облекчаване на симптомите, но не го излекува. Продължете да приемате Arcoxia толкова дълго, колкото Ви предписва Вашият лекар.

За облекчаване на пристъпи на подагра или други видове болка, обикновено Arcoxia се нуждае само от няколко дни.

Ако не сте сигурни колко дълго да приемате Arcoxia, посъветвайте се с Вашия лекар.

Ако е почти време за следващата доза, пропуснете дозата, която сте пропуснали, и вземете следващата доза, когато възнамерявате. В противен случай, приемете го веднага щом си спомните, и след това се върнете към приемането на таблетката (та), както обикновено.

Ако не сте сигурни дали да пропуснете дозата, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате дозата, която сте пропуснали.

Ако имате проблеми при запомнянето на таблетките, попитайте Вашия фармацевт за някои съвети.

Ако приемете твърде много Arcoxia (предозиране) незабавно се свържете с Вашия лекар или Център за контрол на отравянията или отидете в спешното отделение в най-близката болница, ако смятате, че Вие или някой друг може да сте приели твърде много Arcoxia. Правете това дори и ако няма признаци на дискомфорт или отравяне.

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ.

Ако забременеете по време на приема на Arcoxia, незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако получите инфекция, докато приемате Arcoxia, уведомете Вашия лекар. Arcoxia може да скрие треска и може да ви накара да мислите погрешно, че сте по-добре или че инфекцията ви е по-малко сериозна, отколкото може да бъде.

Ако сте на път да започнете да приемате каквото и да е ново лекарство, кажете на Вашия лекар и фармацевт, че приемате Arcoxia.

Не давайте Arcoxia на никого, дори ако те имат същото състояние като вас.

Някои мерки за самоподдържане, предложени по-долу, могат да помогнат на вашето състояние. Говорете с Вашия лекар или фармацевт за тези мерки и за повече информация.

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ.

Кажете на Вашия лекар или фармацевт колкото е възможно по-скоро, ако не се чувствате добре, докато приемате Arcoxia.

Arcoxia помага на повечето хора с остеоартрит, ревматоиден артрит, менструална болка, подагра или други видове болка, но може да има нежелани нежелани реакции при няколко души. Всички лекарства могат да имат нежелани ефекти. Понякога те са сериозни, повечето от които не са. Може да се нуждаете от медицинско лечение, ако получите някои от нежеланите ефекти.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт да отговори на всички въпроси, които може да имате.

Уведомете Вашия лекар, ако забележите или имате някое от следните и те ви притесняват

Освен това са съобщени следните неща

Това обикновено са леките нежелани ефекти на Arcoxia.

Ако се случи някое от следните, прекратете приема на Arcoxia и незабавно уведомете Вашия лекар или отидете на Спешна помощ в най-близката болница

Други нежелани реакции, които не са изброени по-горе, могат да се появят и при някои пациенти. Уведомете Вашия лекар, ако забележите други ефекти.

Не се тревожете от този списък на възможните нежелани ефекти. Може да не изпитвате никоя от тях.

Забележка: Arcoxia не е одобрена от правителството за пазара в САЩ.

Съхранявайте таблетките в блистерната опаковка, докато не бъде време да ги вземете. Ако извадите таблетките от блистера, те може да не се поддържат добре.

Съхранявайте Arcoxia на хладно сухо място, където температурата остава под 30 градуса по Целзий (86 градуса). Не го съхранявайте или друго лекарство в банята или близо до мивка. Не го оставяйте в колата или на прозоречните первази. Топлината и влагата могат да унищожат някои лекарства.

Дръжте го там, където децата не могат да го достигнат. Заключен шкаф с разстояние най-малко 1,5 метра над земята е добро място за съхраняване на лекарства.

Ако Вашият лекар Ви каже да спрете приема на Arcoxia или таблетките са преминали срока на годност, попитайте Вашия фармацевт какво да правите с останалите.