Бацил от калмет и гурин ваксина, описание на живо (интравезикален път) и търговски марки

Bacillus Calmette-Guérin (BCG) се използва като разтвор, който преминава през епруветка (вкарва се през катетър) в пикочния мехур за лечение на рак на пикочния мехур. Точният начин, по който действа срещу рака, не е известен, но може да работи чрез стимулиране на имунната система на организма.

BCG трябва да се прилага само от или под непосредствения надзор на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Няма специфична информация, сравняваща употребата на BCG за лечение на рак при деца с употреба в други възрастови групи.

Прах за разтвор; Прах за суспензия

Това лекарство е тествано и не е доказано, че причинява различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора, отколкото при по-младите възрастни.

алергии

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Педиатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Гериатрична

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Вашият лекар ще Ви помоли да изпразнете напълно пикочния мехур преди разтворът да се вкара в него.

Следвайте внимателно инструкциите на лекаря си за това колко дълго трябва да държите разтвора в пикочния мехур

Важно е да пиете допълнителни течности в продължение на няколко часа след всяко лечение с BCG, така че да преминавате повече урина. Също така, изпразвайте пикочния мехур често. Това ще ви помогне да предотвратите проблеми с пикочния мехур.

BCG е продукт на живо. С други думи, тя съдържа активни бактерии, които могат да причинят инфекция. Някои бактерии ще присъстват в продължение на няколко часа в урината, които преминавате след всяко лечение с BCG. Всяка урина, която преминавате през първите 6 часа след всяко третиране, трябва да се дезинфекцира с равно количество (обикновено около 1 чаша) неразредено домакинско избелващо средство. След като белина се добави към урината, тя трябва да бъде оставена да седи 15 минути, преди да се промие. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Докато сте лекувани с BCG и за 6 до 12 седмици след спиране на лечението с него, избягвайте контакт с хора, които имат туберкулоза. Ако смятате, че сте били изложени на някого с туберкулоза, кажете на Вашия лекар.

Докато се лекувате с BCG и няколко седмици след спиране на лечението с него, не правете имунизации (ваксинации) без одобрението на лекаря.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

След като спрете да използвате това лекарство, все пак може да доведе до някои странични ефекти, които изискват внимание. През този период от време се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите следните нежелани реакции

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.