Азелаинова киселина локално

Терапевтичен клас: Antiacne Antibacterial

Употреби За азелаинова киселина

Може да се използва и за лечение на други състояния, определени от Вашия лекар.

Азелаинова киселина се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продукта, азелаинова киселина се използва при някои пациенти със следното заболяване

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За азелаинова киселина трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към азелаинова киселина или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Проучвания на азелаинова киселина са направени само при възрастни пациенти и няма специфична информация, сравняваща употребата на азелаинова киселина при деца с употреба в други възрастови групи.

Много лекарства не са изследвани специално при възрастни хора. Поради това може да не е известно дали те работят точно по същия начин както при по-младите възрастни или ако причиняват различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора. Няма специфична информация, сравняваща употребата на азелаинова киселина при пациенти в напреднала възраст с употреба в други възрастови групи.

Преди да използвате азелаинова киселина

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

При нанасяне на крем, използвайте само малко количество лекарство и нанесете тънък филм върху чиста, суха кожа, която е засегната от акне. Важно е да го търкате леко, но добре.

След прилагане на крем от азелаидна киселина, измийте добре ръцете си, за да отстраните всяко лекарство, което може да остане върху тях.

Съхранявайте азелаиновата киселина далеч от очите, други лигавици като устните, устните и вътрешността на носа и чувствителните зони на шията. Ако лекарството попадне случайно в тези области, измийте веднага с вода.

За да изчистите изцяло акнето си, е много важно да продължите да използвате азелаинова киселина за цялото време на лечение, дори симптомите да започнат да се изясняват след кратко време. Ако престанете да използвате азелаинова киселина прекалено скоро, акнето може да се върне или да се влоши.

Дозата на азелаинова киселина ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози азелаинова киселина. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза азелаинова киселина, приемете я възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Ако акнето не се подобри в рамките на 4 седмици или ако се влоши, се консултирайте с вашия лекар. Въпреки това може да отнеме повече от 4 седмици, преди да забележите пълно подобрение на акнето, дори ако приемате лекарството всеки ден.

Ако азелаинова киселина причинява прекалено зачервяване, пилинг или сухота на кожата, консултирайте се с Вашия лекар. Може да се наложи да намалите броя пъти на ден, през който приемате лекарството, или да спрете употребата на лекарството за кратко време, докато кожата ви не се раздразни.

Ако Вашият лекар е наредил друго лекарство да бъде приложено върху кожата заедно с азелаинова киселина, най-добре е да се прилагат по различно време. Това може да помогне на кожата ви да стане твърде раздразнена. Също така, ако лекарствата се използват на или в същото време, те може да не работят правилно.

Може да продължите да използвате козметика (грим), докато използвате азелаинова киселина за акне. Най-добре обаче е да се използва само козметика на водна основа. Също така, най-добре е да не използвате козметика прекалено силно или твърде често. Те могат да направят акнето по-лошо. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Правилно използване на азелаинова киселина

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Предпазни мерки при използване на азелаинова киселина

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Розацея доксициклин, метронидазол, локално, бримонидин локално, Lotemax, ивермектин локално, MetroGel, Finacea, Vibramycin, Oracea, Alrex, Doryx, Soolantra

Акнето доксициклин, клиндамицин топикал, еритромицин топикал, тетрациклин топикал, миноциклин, Accutane, третиноин локално, изотретиноин, Yaz, Yasmin, Ortho Tri-Cyclen

Азелаинова киселина Странични ефекти

Азелаинова киселина локално