Balanitis guide – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Баланитът е инфекция или възпаление на кожата по главата (глас) на пениса. При мъжете, които не са обрязани, тази област е покрита с капак на кожата, известен като препуциума или препук. Баланитът може да възникне както при обрязани, така и при необрязани мъже, въпреки че се среща по-често при мъже, които не са обрязани. Младите момчета обикновено са засегнати само ако имат много строга препуциума, която е трудно да се отдръпнат; Редица инфекции и кожни състояния могат да причинят баланит. Те включват; Инфекции с дрожди (Candida) или бактерии, които живеят по кожата (най-честата причина); Полово предавани инфекции, като херпес симплекс; Дразнене на кожата от сапун, перилни препарати или спермицидно желе; Доброкачествени (не-ракови) кожни състояния като псориазис; Някои видове рак на кожата (много редки)

Симптоми

Симптомите включват; Червен, възпален обрив по главата и вала на пениса или под препуциума; Сърбеж или изгаряне в засегнатия район; Бели, груби или жълтеникави изхвърляния от засегнатата кожа или от под препуциума

диагноза

Вашият лекар обикновено може веднага да разпознае баланнита. Понякога може да се изследва тампон или изстъргване на кожата под микроскоп или може да бъде изпратен в лабораторията за по-нататъшно тестване, за да се потвърди диагнозата.

Колко трае?

Повечето случаи на баланит реагират на лечение в рамките на три до пет дни.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Мъжете, които са необрязани, трябва да практикуват добра хигиена, включително напълно изтегляне на препуциума по време на къпане. Хората с диабет могат да помогнат за предотвратяването на баналит, като внимателно контролират кръвната си захар.

Как да се лекува това здравословно състояние

Лечението зависи от причината.

Кога да посетите лекаря

Свържете се с Вашия лекар, ако:

прогноза

Изгледът е отличен, ако се третира проблемът.