Azilect: употреба, дозировка, странични ефекти и взаимодействия

Какво представлява Azilect?

Azilect се използва за лечение на симптомите на болестта на Паркинсон (скованост, треперене, спазми, лош контрол на мускулите).

Азилект понякога се използва с друго лекарство, наречено леводопа.

Много лекарства могат да взаимодействат с Azilect и не трябва да се използват едновременно. Може да се наложи Вашият лекар да промени плана Ви за лечение, ако използвате някое от следните лекарства: циклобензаприн (мускулен релаксатор), декстрометорфан (лекарство против кашлица), меперидин (Demerol), метадон, жълт кантарион или трамадол.

Важна информация

Не използвайте Azilect, ако сте използвали друг инхибитор на МАО през последните 14 дни. Може да възникне опасно лекарствено взаимодействие. МАО инхибиторите включват изокарбоксазид, линезолид, инжектиране на метиленово синьо, фенелзин, селегилин, трансилципромин и други.

Преди да приемете Azilect, уведомете Вашия лекар, ако имате чернодробно заболяване.

Има много други лекарства, които могат да причинят сериозни медицински проблеми, ако ги приемате заедно с Azilect. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате. Това включва рецепта, лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не започвайте ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар. Запазете списък на всичките си лекарства и ги покажете на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува. Докато приемате това лекарство и за 2 седмици след като спрете да го приемате, може да не сте в състояние да ядете определени видове сирене. Следвайте инструкциите на Вашия лекар. Разагилин може да наруши вашето мислене или реакции. Бъдете внимателни, ако шофирате или правите нещо, което изисква да сте бдителни.

Не трябва да приемате Azilect, ако сте алергични към разагилин.

Преди да приемете Azilect

Много лекарства могат да взаимодействат с разагилин и не трябва да се използват едновременно. Вашият лекар може да се наложи да промените плана си за лечение, ако използвате някое от следните лекарства

Циклобензаприн (мускулен релаксатор)

Декстрометорфан (съдържащ се в много лекарства против кашлица)

Меперидин (Demerol)

метадон

Жълт кантарион; или

Трамадол (Ultram, Ultracet).

Не използвайте Azilect, ако сте използвали друг инхибитор на МАО през последните 14 дни. Може да възникне опасно лекарствено взаимодействие. МАО инхибиторите включват изокарбоксазид, линезолид, инжектиране на метиленово синьо, фенелзин, селегилин, трансилципромин и други.

За да сте сигурни, че разагилинът е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Високо или ниско кръвно налягане

чернодробно заболяване

Ако приемате антидепресант; или

Ако приемате ципрофлоксацин (антибиотик).

Хората с болестта на Паркинсон могат да имат по-висок риск от рак на кожата (меланом). Говорете с Вашия лекар за този риск и какви симптоми на кожата трябва да бъдат наблюдавани.

Не е известно дали Azilect ще увреди неродено бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство.

Не е известно дали разагилинът преминава в кърмата или ако може да навреди на кърмачето. Уведомете Вашия лекар, ако кърмите бебе.

Вземете Azilect точно както е предписано от Вашия лекар. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Вашата доза може да е различна, ако приемате Azilect самостоятелно, отколкото ако приемате това лекарство с други лекарства на Паркинсон. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно дозировката много внимателно.

Azilect е само част от пълната програма за лечение, която може да включва диета, създадена за Вас от Вашия лекар или консултант по хранене.

Как да приемам Azilect?

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако симптомите на Паркинсона не се подобрят или ако се влошат по време на употребата на Azilect.

Не спирайте внезапно да използвате това лекарство, или може да имате неприятни симптоми на отнемане. Посъветвайте се с Вашия лекар как безопасно да спрете употребата на това лекарство.

Съхранявайте на стайна температура далеч от влага и топлина.

Обичайна доза за възрастни за болестта на Паркинсон

Монотерапия; Препоръчителна доза: 1 mg перорално веднъж дневно; Adjunct терапия; Начална доза (при пациенти лекувани едновременно с леводопа): 0,5 mg перорално веднъж дневно; Начална доза (при пациенти, които не приемат едновременно леводопа): 1 mg перорално веднъж дневно; Поддържаща доза: 0,5 mg до 1 mg перорално веднъж дневно; Максимална доза: 1 mg перорално веднъж дневно; Коментари: Може да се използва като допълнителна терапия при пациенти лекувани с леводопа, със или без други лекарства, използвани при лечението на болестта на Паркинсон.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Симптомите на предозиране могат да включват сънливост, замаяност, силно главоболие, халюцинации, усещане за възбуда или раздразнителност, бърз и неравен сърдечен ритъм, мускулни спазми, изпотяване, студена или студена кожа, плитко дишане, припадък или конвулсии.

Азилект може да наруши вашето мислене или реакции. Избягвайте шофиране или работа с машини, докато не разберете как това лекарство ще ви въздейства. Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Пиенето на алкохол може да увеличи някои странични ефекти на разагилин.

Също така избягвайте да ядете храни, които са с високо съдържание на тирамин, като например стари сирена, заквасена сметана, кисело мляко, авокадо, банани, соев сос и пеперони или други сушени меса. Хранене с тирамин докато приемате Azilect може да повиши кръвното ви налягане до опасни нива, които могат да причинят животозастрашаващи странични ефекти.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Azilect: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Данни за дозирането на Azilect

Спрете да използвате Azilect и незабавно се свържете с Вашия лекар, ако имате такива

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Екстремна сънливост, внезапно заспиване, дори след като се чувствах буден

Необичайни промени в настроението или поведението

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Усещане за светлина, като че можеш да излезеш

Влошаване на симптомите на болестта на Паркинсон (особено неконтролирани мускулни движения); или

Опасно високо кръвно налягане – силно главоболие, замъглено зрение, удари в шията или ушите, повръщане, тревожност, объркване, тежка болка в гърдите, недостиг на въздух, неравномерен сърдечен ритъм, припадъци.

Какво трябва да избягвам докато приемам Azilect?

Някои хора, приемащи Azilect с леводопа, са заспали по време на нормални дневни дейности като работа, говорене, хранене или шофиране. Уведомете Вашия лекар, ако имате проблеми с дневната сънливост или сънливост.

Възможно е да имате повишени сексуални желания, необичайни принуди да залагате, или други интензивни пориви, докато приемате това лекарство. Говорете с Вашия лекар, ако това се случи.

Честите странични ефекти на Azilect могат да включват

Замайване, сънливост

Проблеми със съня (безсъние), странни сънища

Депресивно настроение

Разстроен стомах, гадене, повръщане, болка в стомаха

Загуба на апетит, загуба на тегло

запек

Болка в ставите или скованост

Подуване на ръцете или краката

Сухота в устата, кашлица; или

Симптоми на грип (треска, студени тръпки, болки в тялото).

Приемането на Azilect, докато приемате антидепресант, може да предизвика високи нива на серотонин в тялото ви. Симптомите на това състояние включват възбуда, халюцинации, треска, бърз сърдечен ритъм, свръхктивен рефлекс, гадене, повръщане, диария, загуба на координация и припадък. Уведомете Вашия лекар, ако сте приемали антидепресант през 2-седмичния период преди да започнете да приемате Azilect.

Приемането на Azilect с други лекарства, които ви карат да сънувате, може да влоши този ефект. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемете това лекарство с хапче за сън, лекарство за наркотична болка, мускулен релаксатор или лекарство за тревожност или припадъци.

Много лекарства могат да взаимодействат с разагилин и някои лекарства не трябва да се използват заедно. Това включва лекарства с рецепта и без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате, както и за тези, които започвате или спирате да използвате по време на лечението с Azilect. Дайте списък на всичките си лекарства на всеки доставчик на здравни грижи, който ви лекува.

4.01.2014-12-19, 3:16:43

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Странични ефекти на Azilect

Болест на Паркинсон Екселон, ропинирол, бензитропин / леводопа, амантадин, Requip, Mirapex, когентин, ривастигмин, бромокриптин, трихексифенидил, Артан, селегилин, Парлодел

Какви други лекарства ще повлияят на Azilect?

Азилект (разагилин)