артроскопия

Артроскопията е хирургична процедура, която позволява на Вашия лекар да гледа вътре в ставата в тялото ви чрез тънък зрителен инструмент, наречен артроскоп. Артроскопията позволява на Вашия лекар да погледне върху повърхностите на ставите и околните меки тъкани, като тъкан, която свързва костите с костите (сухожилията) и здравата тъкан, която покрива краищата на костите в ставите (хрущяла) и осигурява възглавница между кости. Тази процедура може да се използва за диагностициране на съвместен проблем, за извършване на операция, която ремонтира съвместен проблем, премахване на свободно или чуждо тяло или наблюдение на заболяване или ефективност на лечението. Артроскопията обикновено се извършва на коляното, рамото и глезена. То също може да се направи на бедрото, лакътя и китката.

Подобно на отворената хирургия (която се прави с помощта на по-голям разрез), артроскопията позволява на Вашия лекар да види какво не е наред с вашето ставане. Но в сравнение с отворена операция, артроскопия

Използва се артроскопия

Примери за това, кога се използва артроскопия за хирургическа интервенция

Някои проблеми на ставите понякога могат да бъдат ремонтирани с помощта на комбинация от артроскопия и отворена хирургия.

Обикновено е по-малко болезнено; Обикновено е по-малко скъпо; Обикновено позволява по-бързо време за възстановяване, в зависимост от това какво се прави; Може да се извършва на амбулаторна база, без да се изисква пренощуване в болница. Откритата операция често изисква болничен престой в болницата.

Оценявайте и диагностицирайте съвместен проблем, когато физическият преглед и други диагностични тестове, като рентгенови лъчи, кръвни изследвания, сканирани компютърни томографии (CT) или магнитно резонансно изображение (MRI), не са убедителни; Извършете операция за ремонт на съвместен проблем.

Костната тъкан може да се обръсне, за да се отстранят калциевите отлагания или костите. Меките тъкани (като сухожилия, сухожилия или хрущял) могат да бъдат ремонтирани или подрязани; Лигаментите могат да бъдат нарязани, за да се облекчи стягането на твърдата връзка. Те също могат да бъдат ремонтирани или реконструирани; За лабораторния анализ (биопсия) може да се събере проба от течността или ставната фузия (синовиална течност); Белег от тъкан или зона на възпаление на ставите (синовиум) може да се отстрани.