Регургитация на аортната клапа

Регургирането на аортната клапа е проблем с аортната клапа. Аортната клапа позволява кръвта да тече от долната лява камера (вентрикула) на сърцето в аортата и в тялото. Когато сърцето почива между биетите, вентилът се затваря, за да задържи кръвта обратно в сърцето.

Родени с двуоспидна аортна клапа или увредена аортна клапа; Стареене; Разширяване на аортата поради високо кръвно налягане или втвърдяване на артериите; Ревматична треска.

Когато имате аортна клапа регургитация, аортната клапа не се затваря, както трябва. С всеки сърдечен ритъм, част от кръвта изтича (обратно) през аортната клапа в лявата камера. Тялото не получава достатъчно кръв, така че сърцето трябва да работи по-усилено, за да го компенсира. Вижте снимка с регургитация на аортната клапа.

Можете да имате този проблем за дълго време и да не го знаете. Може да отнеме години, докато симптомите започне. Това се нарича регургитация на хронична аортна клапа. В редки случаи проблемът с клапата започва неочаквано и без предупреждение. Това се нарича акутна регургитация на аортната клапа. Тя изисква незабавна медицинска помощ.

Всяко състояние, което уврежда аортната клапа, може да причини регургитация на аортната клапа. Честите причини за хронични проблеми с клапата включват

Най-честите причини за внезапна (остра) аортна клапна регургитация включват

При хронична регургитация, най-напред може да нямате симптоми. Но с течение на времето може да имате

Ако започнете да забележите някой от тези симптоми, незабавно уведомете Вашия лекар.

Когато проблемът с клапана е остър, тези симптоми са внезапни, често по-интензивни и животозастрашаващи.

Ендокардит, който е инфекция в сърцето; Аортна дисекция, което означава, че вътрешният слой на аортата се отделя от средния слой; Проблеми с подмяна (изкуствена) аортна клапа; Травма на сърдечната клапа или аортата.

Умора или слабост; Недостиг на въздух, най-често когато сте активни; Бързо, бавно или неравномерен сърдечен ритъм (аритмия); Усещането, че сърцето ви бие, състезава или бие неравномерно (сърцебиене); Болка в гръдния кош или натиск (ангина), често предизвикан от упражнения, когато сърцето трябва да работи по-усилено; Припадък.