Лошо настроение: родителите помагат на децата да се чувстват по-добре

Настроенията на децата могат да се променят бързо – тя е щастлива, а след това роди; Сладки, а после сладки.

Независимо какво усеща детето ви, първата ви работа е родител е да симпатизирате. “Нека детето ви да знае, че ви е грижа какво чувстват и имате чувство за това, което чувстват”, казва Карл Пикхард, д-р, психолог в Остин, Тексас и автор на “Преживяването на юношеството на вашето дете”.

Когато нещо затруднява детето ви, естествено е да го поправите. Макар че може да е изкушаващо да се опита да успокои тъга със сладолед или бисквитки или да ги разсейва от гнева с телевизията или видеоигрите, да се съпротивлява на това желание. Нездравословните храни и времето на екрана не отразяват чувствата и могат да причинят нездравословно наддаване на тегло.

Освен ако детето ви не изпитва истинска криза, обикновено е по-добре да се остави да разбере собственото си решение на предизвикателствата.

Става въпрос за помагане на детето ви да научи ключово умение: как да се върнете обратно, когато се чувствате надолу, казва Пикхард. И да я учи как да го прави по здравословни начини.

Кажете на детето си, че всеки понякога се тъжни или луди или разстроен, но не е нужно да оставате по този начин дълго време или да се обърнете към нездравословно поведение като хранене на нездравословна храна или разходка с видео игри, за да се чувствате по-добре. Нека да знаят това, казва Пикхард: “Имате какво е нужно, за да сте щастливи, да поговорим за някои начини, по които може да се случи”.

Тъга. Това е нормална емоция, която всички се чувстваме от време на време. Като родител е важно да признаете това и да разберете какво прави детето ви тъжно, казва психологът от Лос Анджелис Лиза Файърстоун.

Не е нужно да решаваме проблема, каквото и да е, веднага или да накараме тъгата да си отиде “, казва тя.” Умението, което искаме нашите деца да развият, е да могат да идентифицират чувствата си и да могат да понасят Усещане за тях.