И орално

При откриване на бременност прекратете възможно най-скоро кандесартан цилексетил / хидрохлоротиазид. Лекарствата, които действат директно върху ренин-ангиотензиновата система, могат да причинят нараняване и смърт на развиващия се плод.

Използва се за Atacand

Терапевтичен клас: ангиотензин II рецепторен антагонист / тиазидна комбинация

Фармакологичен клас: ангиотензин II рецепторен антагонист

Химически клас: Тиазид

Кандесартан е ангиотензин II рецепторен блокер (ARB). Тя действа, като блокира действието на вещество в тялото, което причинява затягане на кръвоносните съдове. В резултат на това кандесартан релаксира кръвоносните съдове. Това понижава кръвното налягане и увеличава кръвоснабдяването и кислорода до сърцето.

Хидрохлоротиазид е тиазиден диуретик (хапче за вода). Той намалява количеството вода в тялото, като увеличава потока на урината, което помага да се намали кръвното налягане.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Преди да използвате Atacand

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на комбинацията кандесартан и хидрохлоротиазид в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до момента, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на комбинацията кандесартан и хидрохлоротиазид при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат бъбречни проблеми, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи комбинация от кандесартан и хидрохлоротиазид.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел осигурява информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи кандесартан и хидрохлоротиазид. Може да не е специфично за Atacand. Моля, прочетете внимателно.

Това лекарство не трябва да бъде първото лекарство, което използвате за лечение на Вашето състояние. Той се използва само след като сте опитали други лекарства, които не са работили или са причинили нежелани странични ефекти.

В допълнение към употребата на това лекарство, лечението на Вашето високо кръвно налягане може да включва контролиране на теглото и промени в видовете храни, които ядете, особено храни с високо съдържание на натрий (сол). Вашият лекар ще ви каже кои от тези неща са най-важни за Вас. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да промените диетата си.

Много пациенти, които имат високо кръвно налягане, няма да забележат признаци на проблема. Всъщност, много хора могат да се чувстват нормално. Много е важно да приемате лекарството точно както е указано и да спазвате назначенията си при лекаря си, дори и да се чувствате добре.

Не забравяйте, че това лекарство няма да излекува високото ви кръвно налягане, но го помага да се контролира. Следователно, трябва да продължите да го приемате според указанията, ако очаквате да намалите артериалното си налягане и да го задържите надолу. Може да се наложи да вземете лекарство за високо кръвно налягане за остатъка от живота си. Ако не се лекува високо кръвно налягане, това може да доведе до сериозни проблеми като сърдечна недостатъчност, заболяване на кръвоносните съдове, инсулт или бъбречно заболяване.

Това лекарство действа най-добре, ако има постоянно количество в кръвта. За да запазите това количество постоянно, не пропускайте никакви дози и приемайте лекарството по едно и също време всеки ден.

Това лекарство може да се приема със или без храна.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Правилно използване на кандесартан и хидрохлоротиазид

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно Вашият лекар да проверява напредъка Ви при редовни посещения, за да се увери, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими тестове за кръв и урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Предпазни мерки при използване на Atacand

Замаяност, замайване или припадък може да настъпи след първата доза, особено ако сте приемали диуретик (хапче за вода). Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни или не сте бдителни. Ако се чувствате замаяни, легнете, за да не припадате. След това седнайте за няколко минути, преди да стоите, за да предотвратите завръщането на замайването.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако имате объркване, световъртеж, мускулни болки, слабост или бързо сърцебиене. Пийте повече течности, когато тренирате или ако времето е горещо. Тежкото потене или диария и повръщане могат да причинят дехидратация (загуба на прекалено много вода) или електролитен дисбаланс (загуба на натрий в тялото). Консултирайте се с Вашия лекар, ако получите болка с тежко гадене, повръщане или диария.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако по време на или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене, болка в очите или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска очен лекар да провери очите ви.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате това лекарство. Може да се наложи да преустановите употребата на това лекарство няколко дни преди да изпълните операция или медицински изследвания.

Избягвайте алкохолните напитки, докато използвате това лекарство. Алкохолът може да понижи нивото на кръвното налягане и / или да увеличи възможността от замаяност или припадък.

Това лекарство може да повлияе нивата на кръвната захар. Диабетните пациенти могат да забележат промяна в резултатите от теста за кръв или урина. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това особено включва калиеви добавки или заместители на солта, които съдържат калий, тъй като те могат да променят нивата на калий в кръвта Ви или лекарства без рецепта за контрол на апетита, астма, настинка, кашлица, сенна хрема или синусов проблем. Може да доведе до повишаване на кръвното Ви налягане.

Atacand странични ефекти

кандесартан / хидрохлоротиазид

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория D Положителни доказателства за риск

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

WADA Class Anti-Doping Класификация

Високото кръвно налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид, атенолол, Lasix, Norvasc, Diovan, валсартан, еналаприл, Toprol-XL, Benicar, Cozaar, Lopressor, Bystolic, irbesartan, Vasotec, Avapro, hydrochlorothiazide / lisinopril, Dyazide , Zestril