Ардепарин (подкожен път) описание и търговски марки

Ардепарин се използва за предотвратяване на дълбока венозна тромбоза, състояние, при което в кръвоносните съдове на краката се образуват вредни кръвни съсиреци. Тези кръвни съсиреци могат да пътуват до белите дробове и могат да се вложат в кръвоносните съдове на белите дробове, причинявайки състояние, наречено белодробна емболия. Ардепарин се използва няколко дни след операция за замяна на коляното, докато не можете да ходите. През това време най-вероятно се образуват кръвни съсиреци. Ардепарин може да се използва и за други състояния, определени от Вашия лекар.

Ardeparin се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

алергии

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Проучвания върху това лекарство са направени само при възрастни пациенти и няма специфична информация, сравняваща употребата на ардепарин при деца с употреба в други възрастови групи.

Инжектиране; Solution

Това лекарство е тествано и не е доказано, че причинява различни странични ефекти или проблеми при възрастните хора, отколкото при по-младите възрастни.

Педиатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

бременност

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Пропусната доза

Също така, кажете на Вашия лекар, ако сте приемали ардерапарин или хепарин преди това и сте имали реакция към някоя от тях, наречена тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити в кръвта) или ако се образуват нови кръвни съсиреци, докато сте приемали лекарството.

Освен това, уведомете Вашия лекар, ако наскоро сте имали медицинска хирургия. Това може да повиши риска от сериозно кървене, когато приемате ардерапарин.

Ако използвате ардепарин у дома, вашият медицински специалист ще ви научи как да инжектирате себе си с лекарството. Не забравяйте да следвате указанията внимателно. Проверете при Вашия лекар, ако имате проблеми при употребата на лекарството.

Поставете използваните спринцовки в затворен контейнер за еднократна употреба или ги изхвърлете според указанията на Вашия лекар.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

съхранение

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Кажете на всичките си лекари и стоматолози, че използвате това лекарство.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако забележите някоя от следните нежелани реакции

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Спрете да приемате това лекарство и незабавно да получите спешна помощ, ако възникне някой от следните ефекти

Посъветвайте се с Вашия лекар възможно най-скоро, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.