Антибиотици за остър бронхит

Generic Nam; Brand Nam; amoxicilli; clarithromyci; Biaxi; доксициклин; Doryx, Monodox, Vibramyci; Триметоприм и сулфаметоксазол комбинация; Bactrim, Septra, Sulfatrim

Антибиотиците забавят или спират растежа на бактериите или ги убиват.

Ако нямате други здравословни проблеми, експертите препоръчват антибиотиците да не се използват за остър бронхит. 1 Антибиотиците почти никога не са полезни при остър бронхит и често са вредни. Дали вашият лекар предписва антибиотици и какъв тип зависи от вида на инфекцията, която имате, от вашата възраст, от всички други медицински състояния, които имате и от риска от усложнения при остър бронхит, като пневмония.

Изследванията върху антибиотиците и острия бронхит съобщават, че антибиотиците намаляват леко кашлицата, но могат да причинят нежелани реакции и да допринесат за резистентността към антибиотици. 2

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Нежеланите реакции са изброени и в информацията, която се доставя с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате такива

Различните видове антибиотици имат различни странични ефекти. Честите нежелани реакции включват

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Предимствата на антибиотиците при остър бронхит са малки и трябва да се преценят срещу риска от странични ефекти и възможността за антибиотична резистентност.

Ако вашият лекар предписва антибиотици, ги приемайте според указанията. Не спирайте да ги приемате само защото се чувствате по-добре. Трябва да вземете пълния ход на антибиотиците.

Въпреки че пушачите с остър бронхит получават антибиотици повече от непушачите, антибиотиците не са по-ефективни при пушачите, отколкото при непушачите. 2

Ако имате пневмония или хронично респираторно заболяване, като хронична обструктивна белодробна болест (COPD), астма, кистозна фиброза или бронхиектазия, могат да се използват и други антибиотици.

Кошери.

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Уенцел РП (2012). Остър бронхит и трахеит. В L Goldman, A Shafer, eds., Goldman’s Cecil Medicine, 24th ed., Pp. 586-587. Филаделфия: Сондърс.

Wark Р (2011). Бронхит, дата на търсене март 2010 г. BMJ Клинични доказателства. Налични онлайн: http: //www.clinicalevidence.

Д-р Грегъри Томпсън – вътрешен лекар; Робърт Л. Коуи, MB, FCP (SA), дм, MSc, MFOM – пулмология

9 септември 2014 г.

Диария; Гадене, повръщане и разстроен стомах; Уртикария; Кожен обрив; Замайване или главоболие; Повишена чувствителност към слънце (слънчево изгаряне лесно); Вагинална инфекция с дрожди.