aventyl

Антидепресантите могат да увеличат риска от суицидно мислене и поведение при деца, юноши и млади възрастни с тежко депресивно разстройство и други психични разстройства. Този риск трябва да бъде балансиран с клиничната необходимост, тъй като nortriptyline не е одобрен за употреба при педиатрични пациенти. Внимателно да се наблюдават пациенти от всички възрасти за клинично влошаване, суицидност или необичайни промени в поведението.

Използва за Aventyl

Терапевтичен клас: антидепресант

Фармакологичен клас: антидепресант, трициклен

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на нортриптилин в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на нортриптилин при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат проблеми със сърцето или черния дроб, свързани с възрастта, което може да наложи коригиране на дозата при пациенти, приемащи нортриптилин.

Преди да използвате Aventyl

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел осигурява информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи nortriptyline. Може да не е специфично за Aventyl. Моля, прочетете внимателно.

Вземете това лекарство само според указанията на Вашия лекар, за да се възползвате максимално от Вашето състояние. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Това лекарство трябва да съдържа Ръководство за медикаменти. Прочетете внимателно тези инструкции и ги следвайте. Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Измерете оралното течно лекарство с маркирана лъжица за измерване, спринцовка за перорално приложение или лекарствена чаша. Средната домакинска чаена лъжичка може да не поддържа необходимото количество течност.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Правилното използване на nortriptyline

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да позволи промени в дозата Ви и да провери за нежелани ефекти.

За някои деца, тийнейджъри и млади хора това лекарство може да увеличи мислите за самоубийство. Кажете на лекаря си незабавно, ако започнете да се чувствате по-депресирани и имате мисли да се нараните. Отчетете всички необичайни мисли или поведения, които ви притесняват, особено ако те са нови или се влошат бързо. Уверете се, че лекарят знае, ако имате проблеми със съня, се разстроите лесно, имате голямо увеличение на енергията или започнете да действате безразсъдно. Кажете също на лекаря, ако имате внезапни или силни чувства, като чувство за нервност, гняв, неспокойствие, насилие или страх. Нека лекарят да разбере дали вие или някой от семейството си имате биполярно разстройство (маниакално-депресивно) или сте се опитвали да се самоубиете.

Не приемайте нортриптилин с инхибитор на моноаминооксидазата (МАО) (напр. Изокарбоксазид [Marplan®], линезолид (Zyvox®), метиленово синьо, фенелзин [Nardil®], селегилин [Eldepryl®], трансилципромин [Parnate®]. Не започвайте приемане на нортриптилин в продължение на 2 седмици след спиране на МАО инхибитора и изчакайте 2 седмици след спирането на нортриптилин, преди да започнете да приемате МАО инхибитор. Ако ги приемате заедно или не чакате 2 седмици, може да се появи объркване, възбуда, безпокойство, стомашни или чревни симптоми, внезапна висока телесна температура, изключително високо кръвно налягане или тежки гърчове.

Нортриптилин може да причини сериозно състояние, наречено серотонинов синдром, ако се приема заедно с някои лекарства. Не използвайте nortriptyline с буспирон (Buspar®), фентанил (Abstral®, Duragesic®), литий (Eskalith®, Lithobid®), триптофан, жълт кантарион или някои болкоуспокояващи или мигренозни лекарства (например суматриптан, трамадол, Фрова ®, Maxalt®, Relpax®, Zomig®). Посъветвайте се с Вашия лекар преди да вземете други лекарства с nortriptyline.

Не спирайте приема на това лекарство, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която използвате, преди да го спрете напълно. Това може да помогне да се предотврати възможно влошаване на Вашето състояние и да се намали вероятността от симптоми на отнемане като главоболие, гадене или общо усещане за дискомфорт или заболяване.

Това лекарство ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на централната нервна система (ЦНС) (лекарства, които причиняват сънливост). Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини, лекарства за сенна хрема, други алергии или настинки, успокоителни, успокоителни или спиращи лекарства, медикаменти за болкоуспокояващи или наркотици, лекарства за гърчове или барбитурати, мускулни релаксанти или анестетици, включително някои зъбни анестетици. Проверете при Вашия лекар, преди да вземете някое от тези лекарства с нортриптилин.

Преди да започнете каквато и да е операция, кажете на лекар, който отговаря, че приемате това лекарство. Приемът на nortriptyline заедно с лекарства, използвани по време на операцията, може да увеличи риска от нежелани реакции.

Това лекарство може да накара някои хора да станат сънливи. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да използвате лекарства или да правите нещо друго, което може да бъде опасно, ако сте сънлив или не сте бдителни.

Предпазни мерки при използване на Aventyl

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Авентилови нежелани реакции

Авентил хидрохлорид (нортриптилин)

Достъпност само за Rx

Бременност Категория N Не е класифициран

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Вулводиния амитриптилин, венлафаксин, нортриптилин, Elavil, Effexor XR, Pamelor, Vanatrip

Първична нощна енцереза ​​нортриптилин, имипрамин, дезмопресин, Pamelor, DDAVP, тофранил, тофранил-PM

Депресия Xanax, тразодон, циталопрам, сертралин, Zoloft, Lexapro, Cymbalta, Prozac

 Или да се включите в групата за поддръжка на Aventyl Hydrochloride, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.