Aptiom: употреба, дозировка, странични ефекти и предупреждения

Какво представлява Aptiom?

Aptiom се използва самостоятелно или с други медикаменти за лечение на парциални пристъпи при възрастни.

Aptiom може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Следвайте всички указания на етикета и опаковката на лекарството. Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички ваши медицински състояния, алергии и всички лекарства, които използвате.

Важна информация

Не трябва да използвате Aptiom, ако сте алергични към есликарбазепин или окскарбазепин.

За да сте сигурни, че Aptiom е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

заболяване на бъбреците

чернодробно заболяване; или

Преди да приемете това лекарство

Анамнеза за проблеми с настроението или мисли за самоубийство.

Някои хора имат мисли за самоубийство, докато приемат антиконвулсант. Вашият лекар ще трябва да провери напредъка ви при редовни посещения, докато приемате Aptiom. Вашето семейство или други лица, които се грижат за него, също трябва да са нащрек за промени в настроението или симптомите.

Не започвайте и не спирайте приема на Aptiom по време на бременност без съвет от Вашия лекар. Ако имате припадък по време на бременност, може да навредите както на майката, така и на бебето. Кажете на лекаря си незабавно, ако забременеете, докато приемате есликарбазепин за гърчове.

Ако сте бременна, вашето име може да бъде регистрирано в регистър за бременност. Това е за проследяване на резултата от бременността и за оценка на всички ефекти на есликарбазепин върху бебето.

Aptiom може да намали ефективността на хапчетата за контрол на раждаемостта. Посъветвайте се с Вашия лекар за нехормонален контрол на раждаемостта (презерватив, диафрагма със спермицид), за да предотвратите бременност, докато приемате Aptiom.

Есликарбазепинът може да премине в кърмата и може да навреди на кърмачето. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Не прилагайте Aptiom на лица под 18-годишна възраст.

Aptiom обикновено се дава веднъж на ден. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати. Не приемайте това лекарство в по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното.

Може да приемате това лекарство със или без храна. Таблетката Aptiom може да се раздробява или да се поглъща цяла.

Aptiom може да причини необичайни резултати при определени медицински изследвания. Кажете на всеки лекар, който Ви лекува, че използвате есликарбазепин.

Не спирайте да употребявате това лекарство внезапно, дори и да се чувствате добре. Спирането внезапно може да причини повишени гърчове. Следвайте инструкциите на Вашия лекар относно намаляването на дозата.

Съхранявайте Aptiom на стайна температура, далеч от влага и топлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Aptiom може да наруши вашето мислене или реакции. Избягвайте шофиране или работа с машини, докато не разберете как това лекарство ще ви въздейства.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някой от тези признаци на алергична реакция към Aptiom: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Aptiom може да намали натрий в тялото ви до опасно ниски нива, което може да доведе до животозастрашаващ електролитен дисбаланс. Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате гадене, липса на енергия, объркване, чувство на умора или раздразнителност, тежка слабост, мускулни болки или повишени гърчове.

Съобщете на Вашия лекар за нови или влошаващи се симптоми, като например: промени в настроението или поведението, тревожност, панически атаки, проблеми със съня или ако се чувствате импулсивни, раздразнителни, възбудени, враждебни, агресивни, неспокойни, хиперактивни (психически или физически) Депресирани или имате мисли за самоубийство или нараняване.

Как трябва да приемам Aptiom?

Свържете се с Вашия лекар незабавно, ако имате

Тежки замайване или сънливост, промени в зрението, мислене, проблеми с ходенето или координацията

Болезнени рани в устата или рани около очите

Чернодробни проблеми – гадене, болка в горната част на корема, сърбеж, умора, загуба на апетит, тъмна урина, глинести столове, жълтеница (пожълтяване на кожата или очите)

Признаци на възпаление в тялото ви – подути жлези, симптоми на грип, лесно посиняване или кървене, силно изтръпване или изтръпване, мускулна слабост, болка в гърдите, нова или влошаваща се кашлица с повишена температура, затруднено дишане; или

Тежка кожна реакция – треска, възпалено гърло, подуване на лицето или езика, изгаряне в очите, болка в кожата, последвана от червен или лилав кожен обрив, който се разпространява (особено в лицето или горната част на тялото) и предизвиква образуване на мехури и пилинг.

Възможни нежелани реакции от страна на Aptiom могат да включват

чувствам се изморен

Замайване, сънливост, главоболие

Гадене, повръщане

Проблеми с координацията, чувство за тревога; или

двойно виждане.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Обичайна доза за възрастни от Aptiom за гърчове

Начална доза: 400 mg перорално веднъж дневно в продължение на една седмица, след това се увеличава до 800 mg орално веднъж дневно; Поддържаща доза: 800 mg перорално веднъж дневно, а някои пациенти могат да се възползват от поддържаща доза от 1200 mg перорално веднъж дневно (въпреки че дозата от 1200 mg е свързана с повишени нежелани реакции); Максимална доза: 1200 mg перорално дневно; Коментари; Максимална доза от 1200 mg дневно трябва да се започва само след като пациентът е понасял 800 mg дневно в продължение на поне една седмица. При някои пациенти лечението може да започне с 800 mg веднъж дневно, ако необходимостта от допълнително намаляване на пристъпите надвишава повишения риск от нежелани реакции. Одобрена индикация: Като допълнителна терапия на пристъпи с частично начало

Какво трябва да избегна?

Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате, и тези, които започнете или преустановите употребата по време на лечението си с Aptiom, особено

Всички други припадъци, които използвате

омепразол; или

Нежеланите реакции на Aptiom

Росувастатин (Crestor) или симвастатин (Zocor).

Този списък не е пълен. Други лекарства могат да взаимодействат с есликарбазепин, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не всички възможни взаимодействия са изброени в това ръководство за лекарства.

1.02.2015-10-08, 9:17:23 ч.

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Припадъци диазепам, Valium, Топамакс, Kippra, Топирамат, Леветирацетам, Дилантин, Фенитоин, Фенобарбитал, Трилептал, Примидон, Окскарбазепин, Вимпат, Валпроева киселина, Зонисамид, Пиридоксин, Зонагран, Депакен, Мизолин, Витамин В6, Лакозамид, Diastat

Информация за дозиране

Какви други лекарства ще повлияят на Aptiom?

Aptiom (есликарбазепин)