Са седящи щандове здравословен вариант?

17 март 2016 г. – Бюрата, които ви позволяват да се изправите или да седите на работното място, станаха по-популярни напоследък. Но те повишават ли вашето здраве и фитнес?

За милиони от нас работата включва заседание в продължение на часове на ден. Здравните специалисти казват, че това може да повиши риска от сърдечни заболявания и да играе роля в наддаването на тегло или затлъстяването.

Сега, в един нов преглед на Cochrane на бюрото за стенни щандове, екип от международни изследователи разгледа 20 проучвания, включващи общо 2 174 участници от Великобритания, САЩ и Европа.

Прегледът намери малко добри доказателства за ползите от тези модни мебели. В шест от проучванията, включващи 218 души, имаше известни доказателства, които сочат, че хората, които ги използват, се настаняват между 30 минути и 2 часа по-малко, в сравнение с конвенционалните бюра. Също така, стоенето на повече не причинява вредни ефекти в проучванията, като болки в мускулите и костите, варикозни вени или спад в производителността.

Други действия, целящи да направят участниците по-малко неактивни, например да се разхождат по време на прекъсвания на работа, не променят времето, през което хората седят по време на работния ден, установиха изследователите.

Изследователите подчертават, че качеството на доказателствата, които са на разположение за преглед, е лошо, главно поради начина, по който са събрани проучванията, и поради малкия брой участници.

Този преглед на Cochrane показва, че в момента има несигурност по отношение на това колко голямо въздействие може да има дневникът за намаляване на времето, прекарано на работното място в краткосрочен план “, казва водещият изследовател Нипн Шреща от Health Research and Social Форум за развитие в Непал, в изявление.

Необходими са повече проучвания, казва Шреста, с “по-големи проучвания, по-дълъг период на проследяване и изследвания от страни с ниски доходи”.

Cochrane е организация с нестопанска цел, която прави преглед на най-добрите налични доказателства по здравни въпроси.

ИЗТОЧНИЦИ

Shrestha, N. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2016.

Прессъобщение, Уили.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …