Ръководство за атеросклероза – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Атеросклерозата е стесняване на артериите, което може значително да намали кръвоснабдяването на жизненоважни органи като сърцето, мозъка и червата. При атеросклероза артериите се стесняват, когато мастните отлагания се наричат ​​плаки, изградени вътре. Плаките обикновено съдържат холестерол от липопротеини с ниска плътност (LDL), гладкомускулни клетки и фиброзна тъкан, а понякога и калций; Тъй като плаката нараства по лигавицата на артерията, тя създава груба област в нормално гладката повърхност на артерията. Тази груба област може да причини образуване на кръвен съсирек в артерията, което може напълно да блокира притока на кръв. В резултат на това органът, доставен от блокираната артерия, гладува за кръв и кислород. Клетките на органа могат или да умрат, или да претърпят тежки увреждания. Атеросклерозата е основната причина за смърт и инвалидност в индустриализираните нации, включително Съединените щати. Това е така, защото атеросклерозата е основният медицински проблем при повечето пациенти с някое от следните заболявания; Коронарна артериална болест – При тази хронична (продължителна) болест атеросклерозата стеснява коронарните артерии, артериите, които доставят кръв на сърдечния мускул. Това може да доведе до гръдна болка, наречена ангина. Също така увеличава риска от инфаркт, който се получава, когато коронарната артерия се блокира напълно. Мозъчен инсулт – Кръвният тромб (тромб) може да се образува в мозъчна артерия, която е стеснена от атеросклероза. След като се образува този тромб, той прекъсва кръвоснабдяването на част от мозъка, причинявайки тромботичен инсулт. В момента около 75% от ударите в индустриализираните страни са тромботични инсулти; Абдоминална стенокардия и инфаркт на червата – Когато атеросклерозата стеснява артериите, които доставят кръв на червата, тя причинява форма на коремна болка, наречена коремна ангина. Пълното, внезапно блокиране на чревното кръвоснабдяване може да предизвика инфаркт на червата. Инфарктът на червата е подобен на инфаркт, но включва червата, а не сърцето. Атеросклероза на крайниците – Атеросклерозата може да стесни главните артерии, които доставят кръв на краката, особено на бедрените и задните артерии. Тези две артерии са засегнати при 80% до 90% от хората с този проблем. Намаленият приток на кръв към краката може да доведе до болки в краката по време на тренировка, наречен интермитентна клаудикация. Ако кръвният поток е сериозно нарушен, части от крака може да станат бледо или цианотични (да станат сини), да се почувстват студени на допир и в крайна сметка да развият гангрена. Други състояния – Атеросклерозата може да бъде фактор за развитието на аневризъм на аортата или стеноза на бъбречната артерия (стесняване на бъбречните артерии).

Симптоми

Атеросклерозата обикновено не предизвиква никакви симптоми, докато не се намали кръвоснабдяването на орган. Когато това се случи, симптомите варират в зависимост от конкретния орган; Сърце – Симптомите включват болка в гърдите от ангина и задух, потене, гадене, замаяност или замайване, задух или палпитации. Мозък – Когато атеросклерозата стеснява мозъчните артерии, това може да причини замайване или объркване, слабост или парализа на едната страна на тялото, внезапна, силна скованост във всяка част на тялото, зрителни нарушения, включително внезапна загуба на зрение, трудност при ходене, Или вегериране, проблеми с координацията в ръцете и ръцете, неестествено говорене или невъзможност да се говори. Ако симптомите напълно изчезнат в рамките на един час или малко по-дълго, епизодът се нарича преходна исхемична атака (TIA). Когато атеросклерозата напълно блокира мозъчните артерии и / или горните симптоми продължават по-дълго, това обикновено се нарича инсулт. Коремът – Когато атеросклерозата стеснява артериите до червата, може да има тъпа или сковаваща болка в средата на корема, обикновено започваща 15 до 30 минути след хранене. Внезапното пълно блокиране на чревната артерия често причинява тежка коремна болка, понякога с повръщане, кърваво изпражнение и коремни отоци .; Крака – Стесняването на артериите на краката причинява спазми в мускулите на краката, особено по време на тренировка. Ако стесняването е тежко, може да има болка в покой, студени пръсти и крака, бледа или синкава кожа и загуба на коса на краката.

диагноза

Вашият лекар ще прегледа вашата медицинска история, вашите настоящи симптоми и всички лекарства, които приемате.

Колко трае?

Атеросклерозата е дългосрочно състояние, което продължава да се влошава в продължение на много десетилетия без промени в начина на живот и медикаментите, ако е необходимо.

Как да се предотврати това здравословно състояние

Можете да помогнете за предотвратяване на атеросклерозата, като промените рисковите фактори за заболяването. Трябва да практикувате начин на живот, който насърчава доброто кръвообращение и се бори с атеросклерозата

Как да се лекува това здравословно състояние

Няма лечение за атеросклероза, но лечението може да забави или да спре влошаването на заболяването. Основната цел на лечението е да се предотврати значително стесняване на артериите, така че симптомите да не се развиват и жизнените органи да не бъдат повредени. За да направите това, бихте започнали, следвайки здравословния начин на живот, описан по-горе.

Кога да посетите лекаря

Възможно е да има атеросклероза в продължение на много години без симптоми. Ако имате симптоми на медицинско състояние, свързано с атеросклероза, незабавно се свържете с лекар.

прогноза

Атеросклерозата води до водеща причина за смъртта в Съединените щати и много други страни както за мъжете, така и за жените: коронарна артериална болест. Въпреки това, хората с атеросклероза живеят по-дълго с по-добро качество на живот от всякога. За мнозина това може да бъде предотвратено. Дори хората генетично програмирани за атеросклероза могат да забавят началото и влошаването на заболяването със здравословен начин на живот, правилните храни и лекарствата за понижаване на LDL холестерола.