Предни кръстосани връзки (acl) наранявания – кога да се обадите на лекар

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате нараняване на коляното и

Имате силна болка в коляното; Коляното ви изглежда се деформира; Имате признаци на увреждане на нервите или кръвоносните съдове. Признаците включват изтръпване, изтръпване, усещане за “игли и игли” под нараняването, невъзможност за преместване на крака под нараняването, бледа или синкава кожа или кракът ви е студен; Имате силно подуване в коляното си веднага след нараняването.

Коляното ви започва да се набъбва в рамките на 2 часа след нараняването; Чувате или усещате попа в коляното си по време на травма; Коляното ти няма да носи тегло; Не можете да изправите крака си напълно; Коляното ви е нестабилно, прегъва или изхвърля; Коляното ви “се заключва” на едно място; В миналото сте имали нараняване на предния кръстосан кръвоизлив (ACL) и сте повторили коляното си.

Преди назначаването си, не поставяйте тежестта върху раненото коляно. Използвайте патерици, ако имате нужда. Нанесете лед и обвийте коляното си в ръкав от еластична превръзка или неопрен (синтетичен каучук). Почивайте и издигнете коляното. Вземете нестероидно противовъзпалително лекарство, като ибупрофен (Advil) или напроксен (Aleve), за да се намали подуването. За повече информация относно стъпките за първа помощ вижте Домашно лечение.

Внимателното чакане е период от време, през който Вие и Вашият лекар наблюдавате симптомите или състоянието си без да използвате медицинско лечение. Внимателното чакане не е подходящо, ако болката в коляното е тежка; Ако коляното ви се деформира, набъбва или има ограничено движение непосредствено след раната; Или ако не сте в състояние да понесете тегло поради болка или нестабилност.

Сериозни наранявания на коляното трябва да бъдат проверени за възможни счупени кости, както и за увреждане на сухожилията или хрущялите. Всеки път, когато непосредственото подуване последва нараняване, може да има и разкъсани кръвоносни съдове или увредени нерви в коляното. Вашият лекар ще провери коляното ви, за да се увери, че кръвоснабдяването на крака е нормално и нервите са непокътнати.

Ако понякога имате болка в коляното или коляното понякога се отстранява или катарами, потърсете го от лекаря си. Ако сте повреждали Вашия ACL, важно е да получите лечение, така че коляното ви да бъде подходящо управлявано. Това може да намали шанса, че ще получите остеоартрит в коляното.