Атипични антидепресанти

Атипичните антидепресанти се различават от другите класове антидепресанти. Научете какви са и как работят.

Атипичните антидепресанти не са типични – те не се вписват в други класове антидепресанти. Те са уникални лекарства, които работят по различен начин един от друг.

Атипичните антидепресанти облекчават депресията, като влияят на химичните пратеници (невротрансмитери), използвани за общуване между мозъчните клетки. Подобно на повечето антидепресанти, атипичните антидепресанти работят, като в крайна сметка осъществяват промени в мозъчната химия и комуникацията в мозъчните нервни клетъчни вериги, за които е известно, че регулират настроението, за да облекчат депресията.

Атипичните антидепресанти променят нивата на един или повече невротрансмитери, като допамин, серотонин или норепинефрин.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри тези атипични антидепресанти за лечение на депресия

Нежелани реакции могат да се появят при антидепресанти, включително при нетипични антидепресанти, въпреки че някои хора може да не изпитват такива. Някои нежелани реакции може да изчезнат след известно време, докато други могат да доведат вас и вашият лекар да изпробват различни лекарства.

Поради различните начини, по които работят атипичните антидепресанти, всеки от тях има уникални характеристики и различни възможни странични ефекти. Например

Кой антидепресант е най-подходящ за Вас, зависи от редица проблеми, като вашите симптоми и други здравословни проблеми, които може да имате. Посъветвайте се с Вашия лекар и фармацевт за най-честите нежелани реакции за Вашия специфичен антидепресант и прочетете ръководството за пациента за лекарства, което се предлага с рецепта.

Атипичните антидепресанти са безопасни за повечето хора. Въпреки това, при някои обстоятелства те могат да причинят проблеми. Например

За антидепресанти, които причиняват сънливост, внимавайте да правите дейности, които изискват да сте бдителни, като шофиране на кола, докато не разберете как ще ви въздейства лекарството.

Други въпроси, които можете да обсъдите с Вашия лекар, преди да вземете атипичен антидепресант, включват

Повечето антидепресанти обикновено са безопасни, но FDA изисква всички антидепресанти да носят предупреждения за черна кутия, най-строгите предупреждения за предписания. В някои случаи децата, тийнейджърите и младежите под 25-годишна възраст могат да имат увеличение в мисли за самоубийство или поведение при приемане на антидепресанти, особено през първите няколко седмици след началото или когато дозата се променя.

Всеки, който приема антидепресант, трябва да бъде внимателно наблюдаван за влошаване на депресията или необичайно поведение. Ако Вие или някой, на когото познавате, имате мисли за самоубийство, когато приемате антидепресант, незабавно се свържете с Вашия лекар или спешна помощ.

Имайте предвид, че антидепресантите по-често намаляват риска от самоубийства в дългосрочен план, като подобряват настроението.

Атипичните антидепресанти не се считат за пристрастяване. Въпреки това спирането на антидепресантно лечение рязко или липсващо няколко дози може да предизвика симптоми, подобни на отнемането. Симптомите ще варират в зависимост от начина на действие на лекарството. Това понякога се нарича синдром на прекъсване. Работете с Вашия лекар, за да намалите постепенно дозата.

Хората могат да реагират по различен начин на същия антидепресант. Например, конкретно лекарство може да работи по-добре – или не толкова добре – за вас, отколкото за друго лице. Или може да имате повече или по-малко странични ефекти от приемането на определен антидепресант от някой друг.

Наследствените особености могат да играят роля в това как ви влияят антидепресантите. В някои случаи, когато има такива, резултатите от специални кръвни тестове могат да предложат улики за това как тялото ви може да реагира на специфичен антидепресант. Обаче други променливи, освен генетиката, могат да повлияят на Вашия отговор на медикаментите.

При избора на антидепресант, Вашият лекар взема предвид симптомите, всички здравословни проблеми, други лекарства, които приемате и какво е работил за вас в миналото.

Обикновено отнема няколко седмици или повече, преди антидепресантът да е напълно ефективен и първоначалните нежелани реакции да се облекчат. Може да се наложи да опитате няколко антидепресанти, преди да намерите точната, но виси там. С търпение вие ​​и вашият лекар можете да намерите лекарство, което да ви помогне добре.

Посетете Вашия лекар