Атеректомия за коронарна артериална болест

Атеректомията включва техники, подобни на тези, използвани за ангиопластика. Разликата е, че атеректомията използва специални инструменти за отстраняване на натрупването на плака от стената на артерията.

Сърдечна атака по време на процедурата (малък процент); Затваряне на артерията, която изисква спешна хирургична операция; Кървене; Проблеми със сърдечния ритъм.

След атеректомия ще бъдете преместени в стая за възстановяване или в отделението за коронарна грижа. Вашият сърдечен ритъм, импулс и кръвно налягане ще бъдат внимателно наблюдавани и мястото за поставяне на катетъра ще бъде проверено за кървене. За да предотвратите кървене, може да имате голямо превръзка или устройство за компресия на мястото за поставяне на катетъра. Вероятно ще останете една нощ в болницата.

Не правете напрегнати упражнения и не повдигайте нищо тежко, докато Вашият лекар не каже, че е добре. Това може да е за един ден или два. Възможно е да започнете да тренирате и да шофирате след няколко дни.

След атеректомия най-вероятно ще вземете лекарства, като аспирин и друг антитромбоцитен пластир като клопидогрел, за да предотвратите образуването на кръвни съсиреци.

След процедурата можете да посещавате програма за рехабилитация на сърцето. При сърдечна рехабилитация екип от здравни специалисти осигурява образование и подкрепа, за да ви помогне да се възстановите и да направите нови, здравословни навици, като например правилното хранене и упражняването на повече упражнения. Извършването на тези промени е също толкова важно, колкото и получаването на лечение, за да поддържате сърцето си здраво и отворените артерии.

Атеректомията е процедура, използвана за отваряне на стеснени коронарни артерии за увеличаване на кръвния поток. Това може да се направи, ако една артерия има твърда плака с много калций. Атеректомията може да улесни лекаря ви да постави стент в артерията. 1

Атеректомията може да работи както и ангиопластика, за да разшири стеснените артерии. Атеректомията може да се направи заедно със стент. Това може да помогне на артерията да се стесне отново. 2

Рискът от атеректомия може да включва

Друг риск е, че малки парчета плака, които са отрязани по време на атеректомия, могат да попаднат в по-малки артерии и да увредят сърдечната тъкан. Някои устройства могат да филтрират или заснемат тези малки парчета и да ги извадят от кръвта.

Рискът от усложнения при атеректомия може да бъде намален, ако е направен от кардиолог, който има опит в процедурата.

Говорете с Вашия лекар, ако се притеснявате за рисковете от атеректомия.

Попълнете формуляра за специална информация за лечението (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лечение.

Levine GN, et al. (2011 г.). 2011 г. Ръководство на ACC / AHA / SCAI за перкутанна коронарна интервенция: доклад на Task Force на Колегията по кардиология към Фондация “Сърдечни асоциации” и на Сдружението за сърдечно-съдова ангиография и интервенции. Circulation, 124 (23): e574-e651.

Дъглас JS, крал SB (2011). Перкутанна коронарна интервенция. В V Fuster et al., Eds., Hurst’s The Heart, 13th ed., Vol. 2, стр. 1430-1457. Ню Йорк: Макграу-Хил.

Ракеш К. Пай, MD, FACC – Кардиология, Електрофизиолог; Д-р Робърт А. Клонер – Кардиология

12 март 2014 г.