Антидепресанти: изберете един, който е точно за вас

Объркан от избора на антидепресанти? С упоритост вие и вашият лекар трябва да намерите такъв, който да работи така, че да можете да се радвате отново на живота.

Антидепресантите са популярен избор за лечение на тези с депресия. Въпреки че антидепресантите не могат да лекуват депресията, те могат да намалят симптомите. Първият антидепресант, който опитате, може да работи добре. Но ако тя не облекчи вашите симптоми или причинява странични ефекти, които ви притесняват, може да се наложи да опитате друг.

Но не се отказвай. Има много антидепресанти и има шансове да можете да намерите такъв, който работи добре за вас.

Има известен брой антидепресанти, които работят по малко по-различен начин и имат различни странични ефекти. Повечето от тях работят еднакво добре, за да облекчат депресията, така че избора на подходящия обикновено включва фини различия. При предписване на антидепресант, който вероятно ще ви помогне добре, Вашият лекар може да обмисли

Определени мозъчни химикали, наречени невротрансмитери, са свързани с депресията – особено серотонин (ser-o-TOE-nin), норепинефрин (nor-ep-ih-NEF-rin) и допамин (DOE-puh-meen). Повечето антидепресанти облекчават депресията, като повлияват тези невротрансмитери. Всеки тип (клас) на антидепресанта засяга тези невротрансмитери по малко по-различен начин.

Много видове антидепресантни лекарства са на разположение за лечение на депресия, включително тези по-долу. Обсъдете възможните сериозни нежелани реакции с Вашия лекар или фармацевт.

Повечето антидепресанти обикновено са безопасни, но Администрацията по храните и лекарствата изисква всички антидепресанти да носят предупреждения за черна кутия, най-строгите предупреждения за предписания. В някои случаи децата, тийнейджърите и младежите под 25-годишна възраст могат да имат увеличение в мисли за самоубийство или поведение при приемане на антидепресанти, особено през първите няколко седмици след началото или когато дозата се променя.

Всеки, който приема антидепресант, трябва да бъде внимателно наблюдаван за влошаване на депресията или необичайно поведение. Ако Вие или някой, на когото познавате, имате мисли за самоубийство, когато приемате антидепресант, незабавно се свържете с Вашия лекар или спешна помощ.

Имайте предвид, че антидепресантите по-често намаляват риска от самоубийства в дългосрочен план, като подобряват настроението.

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да постигнете най-добри резултати

Посетете Вашия лекар