Baby boomers и сърдечни заболявания: фитнес и упражнения

Ако сте убедени, че тренировката е само за младите и блестящи, има нещо, което трябва да знаете. Монтаж изследванията показват, че упражнението прави повече, отколкото да ви даде по-добра форма. Това е ключов начин да защитите сърцето си.

Фитнесът е абсолютно най-мощният предиктор за смъртни случаи от сърдечни заболявания и други причини, казва д-р Рита Редберг, кардиолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско и научен съветник на програмата Heart Association Choose to Move.

Всъщност, Редберг казва, че хората, които упражняват рутинно, имат до 50% по-нисък риск от сърдечен удар или болка в гърдите и имат по-малък риск от други заболявания.

“И най-важното е, че хората, които упражняват просто живеят по-дълго от хората, които не го правят”, казва Редберг. Това, казва тя, е особено вярно за жените.

По същия начин кардиологът Хелейн Стъклберг казва, че не е физически подходящ е най-важният рисков фактор за сърдечни заболявания.

“Дори ако пушите, вашите рискове са по-ниски, ако упражнявате – по-ниски от непушачите, които не се упражняват”, казва Glassberg, директор на Превантивната кардиология и липидния център в Медицинската факултета на Temple University във Филаделфия.

Всъщност ново проучване, публикувано в списанието на медицинската асоциация, установи, че когато става въпрос за защита от сърдечни заболявания, пригодността може да е по-важна от тънката, особено за жените. В съвместен проект между Университета на Флорида и Медицински център “Сийдър Синай” в Лос Анджелис изследванията на около 900 жени показват, че тези, които са били поне умерено активни, са по-малко склонни да развият сърдечни заболявания и свързани с тях заболявания, отколкото жените, Независимо от тяхното тегло.

И да не работите – поне до пълния си капацитет – може да бъде изключително вредно. В проучване, публикувано от медицинския център на Университета “Руш” в Чикаго, изследванията, проведени върху близо 6000 привидно здрави жени, установиха, че тези, които са постигнали по-малко от 85% от целевата си скорост на стрес-тест на бягаща пътека, са два пъти по-склонни да развият сериозни сърдечни заболявания Свързани със смъртта.

Изследователите казват, че това проучване предлага първата ясна картина за здравословните рискове, свързани с фитнес – и те са високи.

Докато упражнявате, трябва да броите между …

Докато упражнявате, трябва да броите между …