Ечемична трева

Общи имена: Ечемикът също е известен като ечемик и хордеум.

Ефективност-оценка на безопасността

“Етно или друго доказателство за ефикасност.

Оценка на безопасността

Ечемикът е ежегодна трева. Ечемичната трева е листата на ечемичното растение, за разлика от зърното. Тя може да расте в широк диапазон от климатични условия. Ечемичната трева има по-голяма хранителна стойност, ако се събере в ранна възраст.

Ечемикът се счита за първото житно зърно, култивирано от хората. Неговата употреба на лекарства и храна датира от 7000 г. пр. Хр. Докладите за отглеждането на ечемик датират от 2440 г.пр.Хр. и китайците отглеждат ечемик около 2000 г. пр. Хр. От библейските времена, в древните азиатски и средиземноморски култури е имало млади растения от пшеница и ечемик в диетата им. В исторически план растителните видове се използват при лечението на кожни, чернодробни, кръвни и GI разстройства. Древните гърци са използвали лепкавото вещество, получено от зърнените храни, за лечение на възпаление на стомашно-чревния тракт. Гладиаторите ядоха ечемик за силата и издръжливостта. Римският лекар Плиний използва ечемик като част от ритуализирано лечение за кипене.

През 1940 г. бе обяснено как витамините, минералите и протеините в житните треви са от съществено значение за животните и хората. Дехидратиран препарат от зърнена трева, наречен “церофил”, беше одобрен от “Храните на Съвета” на Американската медицинска асоциация през 1939 г. като “приета храна”. По-късно синтетични хранителни вещества бяха добавени към редица храни и популярността на мултивитамините. Сокът от ечемичена трева съдържа бета каротин, витамини В1, В2, В6, В12, пантотенова киселина и фолиева киселина. Сред присъстващите минерали са калий, калций, желязо, фосфор и магнезий. Други съставки са хлорофил, аминокиселини, протеини, фибри и ензими. Дефицитът на кобаламин или витамин В12 може да бъде избегнат при вегетариански диети чрез допълване с дехидратиран сок от ечемичен трева.

Екстрактът от ечемичен лист има способността да извлича свободни радикали. Показано е, че реактивните кислородни видове играят важна роля в медиирането на производството на провъзпалителни цитокини и могат да бъдат инструмент в патогенезата на заболявания като ревматоиден синовит, артрит и подагра. Данните при животни показват повишено производство на свободни от кислород радикали с екстракт от ечемичен лист, добавен към диетата. Клиничните проучвания показват, че кръвните нива на свободни от кислород радикали са намалени чрез допълване с екстракт от ечемичен лист 15 g / дневно при пациенти със захарен диабет тип 2. Подобни резултати са наблюдавани при недиабетични, хиперлипидемични пациенти. Необходими са повече клинични проучвания, за да се покаже степента на ползите за хората.

Екстрактите от ечемичени треви предпазват човешките тъканни клетки от канцерогени. Механизмът на действие не е известен, но може да бъде свързан с антиоксидантната активност на растението или съдържанието на хлорофил. Предполага се, че могат да се образуват комплекси между канцероген и хлорофил, които могат да инактивират карциногените. В допълнение, антиоксиданти, включително супероксид дисмутаза, открити във високи концентрации в сок от зелен ечемик, предпазват от радиация и свободни радикали. Изследванията не разкриват клинични данни относно използването на трева от ечемик за профилактика на рак.

Ефектът на понижаване на холестерола се дължи на части от бета-ситостерол. Счита се, че бета-ситостеролът действа чрез инхибиране на чревната абсорбция на холестерола и ускоряване на катаболизма му до жлъчна киселина. Предварителните данни за животни и клиничните данни показват, че нивата на общия холестерол и LDL холестерола са понижени. Нивата на HCL холестерола се повишават. Необходими са повече клинични проучвания, за да бъдат убедителни.

Има много твърдения относно ползите за здравето на добавките от ечемична трева. Предложените ползи включват лечение на HIV инфекция, детоксикация на замърсители и повишаване на енергията и имунитета. Все пак липсват обективни доказателства в подкрепа на много от тези твърдения.

Дозата от екстракт от екстракт от листа от ечемичен лист от 15 g / ден се използва за понижаване на холестерола.

Противопоказанията все още не са идентифицирани.

Няма информация за безопасността и ефикасността при бременност и кърмене.

Няма добре документирани.

Въпреки че свръхчувствителността към ечемичните продукти обикновено се свързва със семената, а не с зелените листа или леторастите, пациентите с целиакия или други чувствителни към ечемик вероятно трябва да избягват използването на ечемична трева.

Няма данни.

Препратки