Противовъзпалителни лекарства: облекчение от нервна болка

По-нови изследвания подкрепят употребата на антиконвулсанти габапентин (Neurontin) или прегабалин (Lyrica), за да облекчат болката, причинена от увредените нерви.

Както габапентинът, така и прегабалинът са особено ефективни при лечението на постерпетична невралгия, диабетна невропатия и болка, причинена от увреждане на гръбначния мозък. Прегабалин също може да се използва за лечение на фибромиалгия.

Тъй като тези лекарства имат малко странични ефекти и обикновено се понасят добре, те често са първите медикаменти, които се опитват да предизвикат невропатична болка. Може да получите нежелани реакции, като сънливост, замайване, объркване или подуване на краката и краката. Тези нежелани реакции са ограничени, като се започне с ниска доза и бавно се увеличава.

Медикаментите от други класове лекарства с отделни механизми за облекчаване на болката (като антидепресанти) могат да се използват в комбинация с лекарства за борба с пристъпите, ако лекарствата против припадъци не успеят да контролират болката Ви.

Лекарствата против припадъци се използват за лечение на нервна болка в продължение на много години, но употребата им е ограничена от тежестта на страничните ефекти, които те произвеждат.

По-новите лекарства против припадъци може да имат по-малко странични ефекти

Страничните ефекти ограничават употребата на по-стари антиконвулсанти

По-старите лекарства против изземване включват

Нежеланите реакции могат да включват

Изследванията продължават

Ако приемате по-стар антиконвулсант, обикновено се нуждаете от редовни последващи посещения, за да може Вашият лекар да следи за нежелани реакции. Тези по-стари лекарства често имат повече странични ефекти, отколкото новите антиконвулсанти, а доказателствата, подкрепящи употребата на по-старите антиконвулсанти за невропатична болка, са отчасти редки. В резултат на това по-старите лекарства могат да се препоръчват само когато по-новите лекарства се окажат неефективни.

Тъй като учените научават повече за начина, по който работят анти-изземващите лекарства, тази информация ще бъде полезна при определяне кои лекарства могат да работят най-добре за различни видове нервна болка. Болката, причинена от увреждане на нервите, може да бъде деактивираща, но антиревматичните лекарства понякога осигуряват облекчение.

Посетете Вашия лекар

Карбамазепин (карабарол, тегретол), окскарбазепин (трилептал), фенитоин (дилантин), валпроева киселина (депакен)

Поражения на черния дроб, гадене, повръщане, двойно виждане, загуба на координация, сънливост, главоболие